Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2015

Cijfers nieuwbouw sporthal niet op orde

JOEP DERKSEN
LISSE – Grote consternatie was er woensdag 21 januari tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Het college van burgemeester en wethouders bleek niet alle kosten verwerkt te hebben in een financieel overzicht voor het realiseren van een nieuwe sporthal op Ter Specke. Het college moet haar huiswerk beter doen, voordat de politieke partijen er ook maar over piekeren om het voorstel voor een nieuwe sporthal te accepteren.
Bij ieder groot bouwproject is het de normaalste gang van zaken om een asbestinventarisatie te doen. Dan weet je immers, hoeveel asbest er weggehaald moet worden. Hoe meer van dat spul er ligt, hoe hoger de kosten worden voor de verwijdering er van. Ook wordt altijd gekeken naar de mate van de grondvervuiling; bij ernstig vervuilde grond moet die grond afgegraven worden. Dat soort zaken wil je, net als de hoogte van de zogeheten ‘engineeringskosten’ wel weten, voordat je een maximumbedrag vaststelt voor een bouwproject. Wat dat betreft legde fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) de vinger op de zere plek. ‘Het gaat hier om (een collegeaanvraag van, JD) 2,8 miljoen euro aan krediet. Waarom bieden we een voorstel aan, waarbij engeneeringskosten, asbestinventarisatie en grondvervuiling niet in de kredietaanvraag zijn meegenomen?’ Hij kreeg bijval van alle partijen en commissielid Lydia de Heij (PvdA/GroenLinks) wilde ook nog weten, hoe het komt dat FC Lisse in eerste instantie een kostendekkende huur zou moeten betalen, maar dat dit verlaagd is naar een huurtarief dat maar 93% van de totale kosten dekt.
Een ambtenaar moest de zaak toelichten, maar hij maakte de zaak voor het college er niet beter op, toen hij moest toegeven, dat hij ook niet wist waarom de engineeringskosten niet waren meegenomen in die 2,8 miljoen euro. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) probeerde nog een vlugverband aan te brengen, door te melden dat antwoorden op alle vragen per mail verstuurd worden richting de raadsleden. Maar het was al te laat. Fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) riep uit: ‘Het kan toch niet zo zijn dat we over 2,8 miljoen euro gaan beslissen als niet alle kosten duidelijk zijn?! Als op dit moment blijkt dat we geen 2,8 miljoen euro, maar 3,2 miljoen euro nodig hebben, dan moeten we goedkeuring geven aan dat laatste bedrag. Maar dan moeten we het wel op die manier voorgelegd krijgen.’ Hierop zegde Ruigrok toe, dat het voorstel nader bekeken wordt en waarschijnlijk wordt aangepast. Dit kan leiden tot uitstel van het raadsbesluit om in te stemmen met de komst van een nieuwe sporthal (en het voor zeven extra jaren behoud van de gymzaal bij de St. Josephschool) van ongeveer een maand.