Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2015

Maas in Floralisregels

JOEP DERKSEN
LISSE – Commerciële bedrijven die gebruik willen maken van het ‘Huis van Cultuur’ Floralis en hier niet te veel voor willen betalen, kunnen zich beter veranderen in een stichting. Tot vorige maand was MLX Dance, één van de geoormerkte gebruikers, een commercieel bedrijf en dus zouden ze het volle pond moeten betalen voor de zaalhuur.
Maar sinds 24 december is MLX Dance bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als stichting zonder commerciële doelstelling en op basis hiervan komt MLX in aanmerking voor het (veel lagere) maatschappelijke huurtarief. Dat is natuurlijk fijn voor MLX, maar voor de gemeente kan zo’n maas in de Floralisregels flinke gevolgen hebben. Ieder commercieel bedrijf kan natuurlijk een stichting opzetten en die stichting een zaal laten huren tegen een laag tarief. Dat gaat de gemeente dan veel geld kosten aan gemiste huurinkomsten, zo verwachtte fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66). Ook het college van burgemeester en wethouders maakt zich zorgen hierover, zo liet wethouder Adri de Roon (D66) weten. ‘Nu hebben we als stelregel, dat stichtingen gebruikers zijn naar het maatschappelijk tarief. Dat is misschien wel een wat te algemene definitie. Er komt dit voorjaar  in het college een besluit over een nieuw tarievenbeleid; dan zullen we beschrijven welke soorten gebruikers en welke voorwaarden we daar aan stellen.‘