Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2015

Column

Wonen
Het college van burgemeester en wethouders is niet echt enthousiast over de fusie van woningcorporatie Alkemade Wonen met de de Oegstgeestse Woningstichting Buitenlust. Voor een dergelijke fusie is het aan het college om zich daar positief over uit te spreken, maar de bestuurders lijken hun vingers hier niet aan te willen branden. In plaats daarvan vraagt het college aan de raadsleden wat zij nou eigenlijk van zo’n fusie vinden. En zo kan iedereen over een paar jaar de handen in onschuld wassen, mocht de woningcorporatiefusie op een fiasco uitlopen.
Ho, waarde columnlezer, u leest mij niet zeggen dat die fusie zeker een fiasco wordt. Maar uit ambtelijke stukken valt op te maken, dat de voortekenen niet al te best zijn. Volgens de ambtenarij voldoet de nieuwe corporatie niet aan een zogeheten ‘Herzieningswet’ om te komen tot een ‘robuuste corporatie met 6.000 tot 10.000 wooneenheden’. In normaal Nederlands betekent dat, wanneer de organisatie een forse financiële tegenvaller krijgt, er niet voldoende geld is om dat op te vangen.
De ambtenaren stellen dan ook: ‘De woningcorporaties lijken het tempo van het fusietraject te prefereren boven het bereiken van een robuuste corporatie. Met de voorgenomen fusie ontstaat er een woningcorporatie die een niet aan elkaar grenzend gebied bedient. De twee fusiepartners Alkemade Wonen en Woningstichting Buitenlust zijn ieder op een andere subregio van de woningmarkt in Holland Rijnland gericht.’
.
Op maandag 9 februari gaan de gemeenteraadsleden zich buigen over de vraag hoe goed een fusie van Alkemade Wonen met Woningstichting Buitenlust nou eigenlijk is. En dan niet hoe goed dat is voor de bestuurders van die organisaties en hun salarisinkomsten. Het gaat er met name om, wat de fusie voor gevolgen heeft voor de bestaande huurders en of de mogelijkheden worden uitgebreid om nieuwe sociale woningen te bouwen.
De zin van het bestaan van sociale woningbouwverenigingen is namelijk om er voor te zorgen dat iedereen een goed dak boven het hoofd heeft. En sociale woningen moeten ook goed onderhouden worden. Als dat beter gebeurt door een fusie, dan is dat prima. Maar als er geen verbeteringen zijn voor de huidige en toekomstige huurders, laat dan die fusie maar zitten!
Joep Derksen