Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2015

Column

Accountant
De Stichting ‘Vrienden van de Kleine Oase’ en Stichting Sporthal Woubrugge krijgen zoveel gemeentesubsidie, dat ze géén acountantsverklaring meer in te hoeven dienen. Beide organisaties ontvangen een subsidie om de inwoners uit onze gemeente laagdrempelig te laten sporten. 
Dat lijkt in tegenspraak met elkaar, waarde columnlezer. De gemeente strooit met subsidiegelden die boven een halve euroton uitstijgen, maar hoeft hier geen extra controle op. In het kader van ‘minder regeltjes’ is dit natuurlijk een aardig initiatief, maar het zorgt wel voor extra risico’s. Waarmee ik niet wil zeggen, dat de vrijwilligers en bestuurders van de beide stichtingen risicofactoren zijn. Voor zover ik kan bezien, doen ze hun taken al jaren naar eer en geweten. Neen, het gaat mij in dit geval om het besluit van de gemeente om geen accountantsverklaring meer te eisen voor subsidiebedragen onder de 80.000 euro.
Tot vorig jaar moesten alle organisaties die meer dan 50.000 euro aan subsidie ontvangen, ook jaarlijks zo’n accountantsverklaring laten opstellen. Maar in de nieuwe Algemene subsidieverordening is dat bedrag dus verhoogd naar 80.000 euro. En aangezien de beide stichtingen meer dan 50.000 euro, maar minder dan 80.000 euro aan subsidiegelden incasseren, hoeven zij daarom voortaan geen accountantsverklaring meer in te leveren.
En dat komt goed uit, zo blijkt uit ambtelijke stukken. ‘Dit besluit zal leiden tot een correcte administratie, aangezien beide stichtingen over het jaar 2013 geen accountantsverklaring hebben ingediend.’ Met andere woorden; de stichtingen hadden hun financiële administratie niet op orde, maar met dit collegebesluit voldoen ze alsnog aan de regels. Natuurlijk valt er ook wat te zeggen voor het collegebesluit; het geld dat normaliter naar een accountant gaat, wordt nu besteedt om inwoners met een achterstand in aanraking te laten komen met het sporten. Toch zou de gemeente er goed aan doen om de eigen controles op de financiële gegevens te verbeteren. We hebben het namelijk wel over gemeenschapsgeld dat door de belastingbetalende inwoners bijeen gebracht is.
Joep Derksen