Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2015

Op reis met Boer Boris

JOEP DERKSEN
SASSENHEIM – Ruim dertig babies en peuters waren vrijdag 23 januari getuige van hun allereerste muzikale workshop. In het kader van de ‘Nationale Voorleesdag’ vermaakte Deborah de Liever van de Muziekfabriek Teylingen deze jongste generatie maar liefst 45 minuten lang. Het lukte haar om de aandacht van die kinderen vast te houden door het vertellen van een verhaaltje, het tonen van grote prenten en het samen zingen van liedjes. Al dan niet gecombineerd met een polonaise. En de moeders? Die deden gewoon mee.
De kinderen werden meegenomen op een ervaringsreis van ‘Boer Boris’. Het boertje dat zijn boerderijdieren mee nam op vakantie. ‘Wat zegt de koe?’, vroeg Deborah. ‘Boeoe!’ gilden de peuters in koor. ‘Wat zegt de kip?’ Het antwoord: ‘Tok, tok!’ Toegegeven, het verhaal stond niet op één lijn met de literaire klassieker ‘Oorlog en vrede’, maar de kinderen genoten met volle teugen.
Ook Rita Bloemena, bibliothecarisspecialist voor de Bibliotheek Bollenstreek in Voorhout en Sassenheim, genoot van het evenement. Ze vertelt over het belang van voorlezen: ‘Kinderen die voorgelezen worden, leren per jaar vele honderden woorden méér dan kinderen bij wie niet voorgelezen worden. Voorlezen kun je op elk moment van de dag doen en niet alleen voor het slapen gaan.’ Alom wordt geklaagd dat ‘de jeugd’ niet meer leest, maar volgens Bloemena valt dat best wel mee: ‘Door internet leest de jeugd veel meer; het lezen blijft, net als de boeken!’
Deborah is klaar met haar ‘Boer Boris’ verhaal en met het lied ‘Hé, ga je mee naar het zandkasteel’ sluit ze haar voorstelling af. En ze wordt beloond met een dankbaar kinderapplaus.