Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2015

Bijstanders in hoek waar klappen vallen

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – ‘Als de doelgroep groeit, krimpt het budget. Er moeten besluiten worden genomen, die pijn gaan doen. Die keuzes moet u maken.’ Deze woorden uitte wethouder Floris Schoonderwoerd maandag 9 maart richting de raadsleden tijdens een informatieavond. Onderwerp van gesprek was de ‘Stand van zaken Jeugd en Wmo 2015’ en de ‘Monitoring en verantwoording en stand van zaken Participatiewet’.
In onze gemeente komen steeds meer mensen in de bijstand. Dit heeft meerdere oorzaken; zo zijn er steeds meer ZZP-ers die het ondernemersbestaan  niet kunnen volhouden. Ook zijn er mensen die een beroep doen op de bijstand omdat ze in een scheiding liggen. Tot slot vallen alsmaar meer mensen terug van hun werkloosheiduitkering, die een beperkte duur heeft, in de bijstand. En de gemeente heeft simpelweg niet genoeg geld om al die mensen uitkeringsgelden te geven en hen tegelijkertijd op weg te helpen naar werk.
De gemeente krijgt dit jaar weliswaar 23,1% meer geld van de rijksoverheid, maar het aantal uitkeringen stijgt met 27%. Bovendien daalt het participatiebudget met 17,8%, zo lichtte een ambtenaar toe. Dat leidt tot de kernvraag hoe de gemeente de groeiende groep van inwoners met een bijstandsuitkering (eind 2014  waren dit 198 mensen, JD) optimaal kunnen helpen, terwijl de budgetten dalen. Een gemiddeld integratietraject, bijvoorbeeld, kost 2.000 euro, terwijl er per werkloze maar 600 euro beschikbaar is. Daarom is het voorstel aan de gemeenteraadsleden om uitkeringsgerechtigden op te delen in verschillende categorieën, variërend van mensen die weinig tot mensen die veel steun nodig hebben om een nieuwe baan te vinden.
Tot vorig jaar was het voor veel mensen met een ernstige (arbeids)beperking  vrij gemakkelijk om een werkplek te krijgen, waarbij ze ‘beschut’ konden werken. Maar die tijd ligt achter ons, zo werd duidelijk. Één plek voor beschut werken kost 33.000 euro, terwijl de gemeente een totaal budget heeft van 136.000 euro.’ Op woensdag 18 maart buigt de Wmo-raad zich over de adviezen die gegeven kunnen worden waar het gaat om de te maken keuzes. Twee weken later doet ook de Regionale stuurgroep sociaal domein dit en uiterlijk in mei nemen de gemeenteraadsleden een beslissing over de vraag hoe en waar op bezuinigd moet worden.
Saillant detail hierbij is, dat de raad van Kaag en Braassem dat besluit neemt ‘in Rijnstreekverband’, dus samen met Nieuwkoop en Alphen. Desgevraagd stelt Schoonderwoerd: ‘Als uniforme besluiten genomen worden door de gemeenten Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen, kunnen budgetten gebundeld worden. De mogelijkheid blijft wel bestaan, dat Kaag en Braassem haar eigen besluiten neemt. Dan worden (delen van) de budgetten niet gebundeld.’