Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 april 2015

Column

Meepraten
U als inwoner kunt nog enigszins invloed uitoefenen op het toekomstige beleid over afvalinzameling. Hiervoor moet u de themabijeenkomst over Duurzaamheid bezoeken; deze vindt plaats op woensdag 22 april. Na een algemene introductie vanaf 19:30 uur, kunnen de aanwezigen deelnemen aan één van twee deelsessies.
De ene deelsessie gaat over duurzaamheid en hoe de gemeente, ondernemers en inwoners hier aan kunnen bijdragen. Maar het echte vuurwerk vindt plaats in de deelsessie over afvalscheiding. De manier waarop het afval nu ingezameld wordt, gaat hoogstwaarschijnlijk op de schop. Dat zal er toe leiden, dat er een andere manier van betalen wordt ingevoerd voor  het laten verwijderen van afval. ‘Diftar’ (gedifferentieerde tariefen) is hiervoor één van de mogelijkheden.
De gemeente moet het afval inzamelen op een andere manier organiseren, want de rijksoverheid heeft bepaald, dat iedere Nederlander in 2020 nog maar maximaal 100 kilogram restafval per jaar langs de straat zet. En in 2025 moet dat nog maar 30 kilogram per jaar per Nederlander zijn. Met de huidige manier van afvalscheiding is die doelstelling in Kaag en Braassem onhaalbaar, waarde columnlezer. Beter scheiden aan de bron kan ook; dat betekent dat ieder huishouden geen twee, maar drie of zelfs vier afvalcontainers krijgt. Dus naast de containers voor gft en restafval ook containers voor papier en verpakkingen.
Ook worden vragen behandeld als: ‘Wat vindt u er van als je 500 meter moet lopen met het restafval naar een (ondergrondse) verzamelcontainer?’ Met andere woorden; er zijn plannen van de gemeente om het restafval eventueel helemaal niet meer op te halen. Ook wordt die avond gesproken over de vraag of het restafval danwel het gft slechts eens per drie(!) weken wordt opgehaald in plaats van eens in de twee weken. De discussies die avond moeten leiden tot een collegevoorstel voor een nieuw inzamelsysteem voor afval. Dus als u hier een uitgesproken mening over hebt; reserveer dan de avond van 22 april en doe uw zegje!
JOEP DERKSEN