Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Precaire precario

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – ‘Schaf de precariobelasting op uithangborden en containers die langs de weg staan niet af, maar maak de tarieven hoger om de leges kostendekkend te maken.’ Dit pleidooi hield raadslid Ton van Velzen (VVD) vorige week.
Volgens Van Velzen zorgt het afschaffen van de belastingen op die containers en uithangborden ervoor, dat de openbare ruimte ‘verrommeld’ wordt. ‘Het plaatsen van containers van 10 m2 kost 2,05 euro per week. Dat is helemaal niks. De tarieven zijn veel te laag; hierdoor zijn de opbrengsten van leges voor containers langs de weg maar 69,70 euro voor een heel jaar’, aldus Van Velzen.
Dit leidde tot kritiek van PRO, dat de VVD voorstander zou zijn om de regels in stand te houden. Ook fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) stelde: ‘Het lijkt mij niet verstandig om de tarieven omhoog te gooien.’ Toch leek de VVD wel steun te krijgen van het CDA en D66. Gino Wesselman (D66): We zijnblij als er iets aan lastenverlichting gedaan wordt, maar bepaalde tarieven zouden aangepast kunnen worden als die verre van kostendekkend zijn.’ En Marcel Doze (CDA) liet weten, dat zijn partij samen met de VVD een amendement wil opstellen. ‘De heer van Velzen geeft interessante punten aan over de verrommeling.’
Wat wethouder Henk Hoek betreft, kunnen deze belastingheffingen echter zo snel mogelijk afgeschaft worden: ‘Als je de terieven verhoogt, zie je ook het aantal bezwaren toenemen. Dan is het nog maar zeer de vraag of we de kosten in de hand houden. Die precario is een precaire situatie.’