Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2015

Geen sloop sportzalen

Nieuwkoop > Er zijn veel te veel binnensportaccommodaties in deze gemeente. De bezettingsgraad van al die faciliteiten loopt al jaren terug en ondertussen lopen de kosten voor de gemeente op. Voor fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) was de oplossing simpel: sluit een sporthal. Nu is dat volgens hem een goed moment.
De SGP/ChristenUnie-fractievoorzitter liet weten, dat de politiek blijkbaar gemakkelijker bezuinigd op de zorg, dan op de sport. ‘We zouden het met wat minder accommodatie moeten doen. Je kunt op termijn kijken, dat je een besluit moet nemen om het met een sporthal minder te doen. Dat besluit durft de politiek niet te nemen, omdat het maatschappelijk nogal gevoelig ligt.’ Hij werd hierbij ondersteund door raadslid Piet Melzer (VVD): ‘De politiek moet maatregelen nemen. Doe het nu, want over twee jaar zitten we weer voor de verkiezingen!’
Zo ver willen de overige partijen nog niet gaan. Het liefst zien ze, dat er 100.000 euro bezuinigd wordt op de uitgaven van de binnensportaccommodaties, maar dat gaat voorlopig niet lukken, zo liet wethouder Guus Elkhuizen (SBN) weten. Hugo Bakker, beheerder van sporthal DeVlijt en Ringkant, informeerde de politici dat de huur van de ruimtes al terugloopt sinds 2009. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de aanleg van kunstgrasvelden; hiervoor is de noodzaak om binnen te sporten in de winter sterk verminderd. En omdat kinderen al op 4-jarige leeftijd mogen voetballen, gaan ze minder snel op gymles. De tijd is ook voorbij, dat de jeugd op drie of vier sporten zitten. Omdat tegenwoordig beide ouders moeten werken om überhaupt rond te komen, zijn ze niet meer zo gauw bereid om hun kroost vijf keer per week naar verschillende sportlocaties te brengen.
Elkhuizen gaf vervolgens aan, dat het grootste deel van de kosten voor de binnensportaccommodaties wordt veroorzaakt door zwembad De Wel. De gemeente gaat de komende maanden in gesprek met de beheerders van de binnensportaccommodaties om een nieuwe beheerstichting op te richten. Hierdoor moeten de kosten omlaag gaan.