Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juni 2015

Raad gaat voor duurzaamheid

Joep Derksen
Nieuwkoop > Duurzaamheid is net als voetbal: iedereen heeft er wel een mening over en weet hoe het beter moet. Het college van burgemeester en wethouders kreeg donderdag 11 juni dan ook een handvol moties en amendementen voorgeschoteld, die unaniem aangenomen werden door de raad.
De Duurzaamheidsagenda 2015 – 2018 zorgde voor een langdurige bespreking in de raadszaal. Raadslid Piet Melzer (VVD) verweet het college, dat de Duurzaamheidsagenda ‘ambitie mist’. Hij riep het college op, om er voor te zorgen dat Nieuwkoop over een aantal jaren ‘CO2-neutraal, energieneutraal of klimaatneutraal wordt. De Duurzaamheidsagenda komt er nu op neer,dat de gemeente voor duurzaamheidsprojecten wil samenwerken met inwoners, instellingen en bedrijven.’
Deze woorden vonden vruchtbare aarde bij veel van de overige raadsleden. Zo dienden MPN/PN, SBN, CDA en D66 samen een amendement in om een duurzaamheidsaanjager aan te stellen. Die persoon moet er voor zorgen, dat er de komende jaren ook echte duurzaamheidsactiviteiten van de grond komen. En tegelijkertijd moet deze aanjager aan de slag volgens ‘concrete en realistische ambities’, die door hem/haarzelf zijn opgesteld. Beide voorstellen werden unaniem aangenomen.
Bovendien gaat de gemeente in de de toekomst ook intensiever kijken naar  het duurzame aspect, als er nieuwe plannen komen die door de gemeenteraad moeten worden beoordeeld. En ook de scholen moeten van de politiek een duurzaam steentje bijdragen; als zij een nieuw gebouw krijgen, moet dat schoolgebouw zo duurzaam mogelijk opgezet worden.