Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2015

‘We gaan niet pamperen’

Start van sociaal wijkteam Noordwijk aan Zee
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Met het aansnijden van een taart luidde wethouder Marie José Fles samen met enkele professionals de start in van het ‘Sociaal wijkteam Noordwijk aan Zee’. Het komende jaar krijgt dit sociaal wijkteam de tijd om zich te bewijzen en er voor te zorgen dat beter gelet wordt op de gezondheid van de inwoners.
‘Dit is een echte mijlpaal’, zo laat Fles weten. Waar het gaat om de zorg voor de mensen moet het van de rijksoverheid goedkoper en minder ingewikkeld. Er moet meer worden ingezet op preventie en het voorkomen van dure zorg. Dan gaat het niet alleen om senioren, zo benadrukte de wethouder, maar om alle inwoners. Ook mensen met psychische druk door werkloosheid of gezinnen met opvoedproblemenworden geholpen. ‘Mensen moeten samen verantwoordelijk zijn. Ik heb het idee dat het met dit sociaal wijkteam goedkoper kan en dat het niet echt ten koste gaat van de mensen die het echt nodig hebben.’ De komende tijd gaat het sociaal wijkteam werken aan het veranderen van de ‘dikke ik mentaliteit’ naar een situatie waarin mensen meer voor elkaar opkomen en zorgen. Het aloude nabuurschap dus.
Niet altijd zijn psychishe of lichamelijke klachten op te lossen met (dure) pillen. Iemand die veel tijd heeft om te denken aan zijn of haar ongemakken, kan deze tijd beter besteden om actief te worden, met mensen in contact te komen en desgewenst vrijwilligerswerk te verrichten. Hierdoor wordt ook eenzaamheid aangepakt; een verschijnsel waar drie procent van de Noordwijkers mee te maken heeft.
Fles: ‘Ik heb hoge verwachtingen van dit sociaal wijkteam, maar ook van de Noordwijkers. Van de inwoners wordt verwacht, dat zij bijdragen om zaken te signaleren, gebruik te maken van de diensten van het sociaal wijkteam of met leuke ideeën komen.’ Na deze woorden knalde spontaan een champagnekurk uit de fles, tot lichte schrik van Fles.
Het sociaal wijkteam begint haar activiteiten in Noordwijk aan Zee, omdat hier al een aantal wijkverenigingen heel actief is met het vergroten van de sociale samenhang. Maar natuurlijk zijn ook Binders van harte welkom om met vragen of zorgen binnen te lopen bij het DPO-gebouw aan de Hoogwakersbosstraat of te bellen en te mailen.
Fles vertelt over de doelstellingen die het sociaal wijkteam het komende jaar moet bereiken, voordat van een succes gesproken kan worden. ‘We willen het percentage vereenzaamde ouderen terugbrengen. Er wordt een welzijnscoach aangesteld, die mensen gaat activeren om zich in te zetten voor het welzijnswerk of de sport. Ook moeten mensen bij elkaar gebracht worden. Iemand met groene vingers kan bijvoorbeeld helpen om de tuin van een buurtgenoot te onderhouden. En we willen kijken of het aantal hulpmiddelen en voorzieningen van de ISD is afgenomen, een jaar nadat het sociaal wijkteam actief is geweest. Het gaat allemaal om de drie kernwoorden signaleren, verbinden en versterken.’ Adry Beugelsdijk, coordinatorl sociaal wijkteam, sluit af: ‘We gaan niet pamperen, maar mensen verbinden en activeren om samen naar elkaar toe gaan.’