Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Aardappelen met een scheutje karnemelk

JOEP DERKSEN

WOUBRUGGE – 'Proef en beleef de aardappel'. Met deze slogan waren een twintigtal mensen afgekomen op een evenement bij Restaurant De Dyck. Daar kregen ze uitgebreid informatie over het meest gegeten onderdeel van de Nederlandse avondmaaltijd.

De aardappel bestaat al 13.000 jaar en ligt zo'n 400 jaar op de borden in Nederland. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten, zo kregen de bezoekers te horen. Natuurlijk zijn er bekende namen als Bintje en Eigenheimer, maar ook exotischere soorten als de Mozart, Linzer Delikatess, Roseval en Frieslanders groeien in populariteit.

Toch gaat het met de aardappel als avondmaaltijdgerecht niet zo goed in vergelijking met twintig jaar geleden. Concurrenten als rijst en tagliatella verdringen de pieper van het bord. Het wordt volgens eigenaar Reinier Kempenaar dus weer tijd dat de mensen kiezen voor producten van eigen bodem. En dan het liefst natuurlijk van de door zijn bedrijf gekweekte graan, uien en aardappelen.

Na een introductiepraatje van Carla Glorie over het belang van slow food ('puur, eerlijk en lekker eten'), vertelde Kempenaar meer over de aardappel. Hij legde uit, dat de door hem geteelde aardappelen niet biologisch zijn. 'We gebruiken geen gif, maar bestrijdingsmiddelen. Die zijn nodig, want zonder deze bestrijdingsmiddelen zouden we door ziektes en misoogsten de wereld niet kunnen voeden.'

Na de toespraak ging het gezelschap naar een aardappelveld om daar de akkerbouwer te helpen met het rooien van de aardappelen. Krijgen de harde werkers ook een zakje zelfgerooide aardappelen cadeau als dank voor het harde werken? Kempenaar lacht: 'Ze mogen een zakje aardappelen kopen.' De 84-jarige Frans Vermey geniet van het evenement: 'Ik ben al sinds mijn 14de aardappelliefhebber. Toen kreeg ik van mijn oma Eigenheimers met een scheutje karnemelk erover. Dat eet ik nog elke dag en het is het lekkerste wat er is!'