Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2015

Column

Speerpunten

STREEK – Het zomaar opzetten van een lijstje met 'strategische speerpunten'; daar komt het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland niet mee weg. De druk van gemeenten als Kaag en Braassem en Leiderdorp was zo groot, dat die speerpuntenlijst wordt aangepast. Holland Rijnland kampt al jaren met een groot probleem. Sinds de oprichting van Holland Rijnland zijn een aantal infrastructurele projecten onomkeerbaar geworden, zoals de Rijnlandroute en de Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding. Holland Rijnland heeft hiermee bijna al haar taken die in 2004 waren afgesproken goed uitgevoerd. En dus kwam een ander probleem om de hoek kijken: hoe kan deze organisatie blijven bestaan, als (bijna) alle doelstellingen al bereikt zijn?

Kortom, Holland Rijnland moest op zoek naar nieuwe doelstellingen om haar eigen bestaansrecht in leven te houden. Maar voor de mooiigheid klinkt 'strategische speerpunten' natuurlijk een stuk beter. Ongetwijfeld zijn er vele tientallen vergaderuren gegaan in het opstellen van die tien speerpunten. 'We moeten iets met jeugd doen', zegt de ene ambtenaar. 'En natuurlijk wat met de arbeidsmarkt', vult een ander aan. 'In Noordwijk doen ze ook wat met Space; dan pakken we dat meteen mee', zo vond het slimste jongetje van de klas. En er moet ook nog iets over duurzaamheid in, want dat doet het tegenwoordig goed, zo vonden ze allemaal. Zo ongeveer moet het gegaan zijn.

Het eindresultaat was een lijst met tien strategische speerpunten, waarbij Holland Rijnland zogenaamd hulpvaardig zou zijn in zaken als: 'De regio organiseert de jeugdhulp effectief en efficiënt', 'De regio gaat voor een inclusieve (wat?!, JD) arbeidsmarkt', 'De regio is nationaal centrum voor aardobservatie en navigatietoepassingen' en: 'De regio speelt in op de kansen vanuit het energievraagstuk.'

Ook moet Holland Rijnland volgens die tien speerpunten een 'proeftuin worden voor de aanpak van leegstand en hergebruik van kantoren en winkelruimte', moet het 'regionaal mobiliteitsnetwerk' beter benut worden en moet er een passende woningvoorraad komen voor bijzondere doelgroepen'. Kortom, waarde columnlezer, een hoop blabla dat opgeschreven is om de eigen insignificantie te verhullen. En als je er af en toe een moeilijk woord tussen zet, klinkt de tekst al direct een stuk geloofwaardiger.
Chapeau aan burgemeester Marina van der Velde, want zij prikte door die speerpunten heen. 'We vragen ons af wat we voor onze 370.000 euro (aan kosten die de gemeente maakt voor Holland Rijnland, JD) nou krijgen.' Nou, in ieder geval een hoop toiletpapier, want ook de gemeente Leiderdorp lust er geen kaas van, zo blijkt uit een brief van die gemeente. Hierop trok Holland Rijnland haar tien strategische speerpunten in; deze worden aangepast en de organisatie hoopt om dit najaar een nieuwe lijst met speerpunten te komen. Ik ben benieuwd.
Joep Derksen