Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 oktober 2015

Gemeente klaar voor opvang vluchtelingen

JOEP DERKSEN

LISSE – De gemeente heeft kunnen leren van een aantal kleine dingen die mis gingen bij de opvang van de vluchtelingen in Voorhout. Zo ligt de vloer van de sporthal onder een beschermende afdeklaag, zodat de mensen er rustig met hun schoenen overheen kunnen lopen. Woensdag 21 oktober worden eerst alle bedden verhuisd naar sporthal De Waterkanten en daarna nemen de 150 vluchtelingen zes dagen lang hun intrek. Waar ze vervolgens naar toe gaan, is nu nog onbekend.

Het college van burgemeester en wethouders toonde de sporthal aan de pers, samen met beheerder Fred van Trigt. Burgemeester Lies Spruit laat weten: 'We hebben wat langer de tijd gehad dan de gemeente Teylingen om te kijken hoe deze opvang gaat gebeuren. We gebruiken dezelfde spullen en veelal ook dezelfde vrijwilligers.' Maar ook zetten zich nieuwe vrijwilligers in, om het de vluchtelingen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Binnen een halve dag hadden zich al 150 Lissers aangemeld. Spruit: 'Dat is een geweldige inzet en hartverwarmend'. Brengt zo'n vluchtelingenopvang toch het beste in de mensen naar boven? Spruit: 'Heel veel mensen hebben het gevoel dat de vluchtelingenproblematiek heel dichtbij komt en dat ze nu ook zelf wat kunnen doen. Normaal zitten ze achter de televisie te kijken naar beelden van de vluchtelingen en nu er in het dorp hun hulp nodig is, ondersteunen ze de mensen.'

Van Trigt toont de afdekmatten in de sporthal: 'Hierdoor heeft de vloer minder te lijden dan in Voorhout. De ramen worden afgeplakt, zodat de mensen van buiten niet gaan turen. Het zwemmen willen we door laten gaan, maar de sporthal blijft gesloten voor het sporten. De meeste verenigingen kunnen hun activiteiten elders laten plaatsvinden, zoals in een sporthal in Hillegom.' Ook wordt gezorgd voor extra faciliteiten voor de vluchtelingen, dan ze in Voorhout hebben. Dan gaat het om voldoende stroom, de inkleding van de zaal en dat er voldoende wifi-mogelijkheden zijn. De kleinere sportzaal wordt ingericht als gebedsruimte en de mensen krijgen vier kleedkamers tot hun beschikking om gebruik te maken van douches en toiletten.

De omwonenden mogen deze week de parkeergarage onder De Waterkanten niet gebruiken. 'Uit veiligheidsoverwegingen'. Iedere auto zou namelijk volgens de regels gecontroleerd moeten worden op een gevaarlijke inhoud. Maar de gemeente heeft extra parkeerlocaties gerealiseerd voor de omwonenden, zo laat Spruit weten. De laatste ontwikkelingen over de opvang van de vluchtelingen kunnen gevolgd worden op het liveblog https://www.lisse.nl/opvang-vluchtelingen.html.