Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2015

Weinig kritiek op nieuwe afvalsysteem

JOEP DERKSEN

LISSE – De politieke partijen hebben niet veel kritiek op het collegeplan om het betalingssysteem diftar te introduceren voor het aanbieden van restafval. De paar kritische vragen die donderdag 15 oktober tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur gesteld werden, konden door wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) gemakkelijk beantwoord worden.

Zo wilde commissielid Rob van Reisen (CDA) weten, waarom het afval niet gescheiden wordt bij 'zeer geavanceerde fabrieken'. Fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) merkte op, dat met het nieuwe systeem de gemeente komt tot een afvalscheidingspercentage van 69%, terwijl het einddoel 75% is. Ook stelde hij voor om inwoners de kans te geven hun grofrestafval gratis naar de gemeentewerf te brengen. Commissielid Jacqueline van Dooren (D66) opperde om het nieuwe systeem per wijk in te voeren en commissielid Ad van Zelst (Nieuw Lisse) liet weten het met het college eens te zijn om een aanbestedingsvoordeel van de VAB niet terug te geven aan de inwoners. En als het aan commissielid Martijn Tibboel (VVD) ligt, gaan de inwoners nog veel meer betalen voor het langs de straat zetten van hun restafval tijdens ophaaldagen. 'Voor mij mogen de prikkels wel groter zijn, zodat je meer betaalt als je meer restafval inlevert.'

Nieuwenhuis erkende, dat de techniek om achteraf het afval te scheiden goed is, maar stelde toch dat 'scheiden achteraf altijd minder is dan scheiden vooraf.' Hij informeerde Mesman dat het genoemde percentage van 69% het minimum is dat Lisse in ieder geval zal bereiken. Maar het einddoel van 80% afvalscheiding in 2023 zal niet gehaald worden met het nieuwe diftarsysteem. Hiervoor moeten over een aantal jaren extra maatregelen genomen worden.

Het gratis aanbieden van grofrestafval kan de wethouder niet bekoren. 'Maar iedereen die zijn grondstof en goed gescheiden afval wil brengen, is daar welkom.' Het per wijk invoeren van het diftar-systeem wilde de wethouder niet. En ook legde Nieuwenhuis het VVD-pleidooi naast zich neer om de mensen die hun restafval laten ophalen nog meer geld te laten betalen.