Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

Ambtelijke fusie is tussenstation op weg naar bestuurlijke fusie

JOEP DERKSEN

LISSE – De Commissaris van de Koning, Jaap Smit, bezocht Lisse om met bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties te praten over verleden, heden en toekomst van het dorp. Wat Smit betreft, is 'gemeenschap' belangrijker dan 'gemeente'. Hij stelde over de aankomende ambtelijke fusie van de dorpen Hillegom, Lisse en Teylingen: 'Ik ben blij dat deze drie gemeenten dit station aandoen en de beweging die hiermee tot stand komt. Ze doen deze halte aan en ik wens ze verder een goede reis.'

En wat Smit betreft mogen er dan ook een paar extra wagonnetjes (Noordwijk en Noordwijkerhout, JD) gekoppeld worden aan de trein die de gemeenten leidt naar het eindstation; een gemeentelijke fusie. Ook andere zaken zijn aan bod gekomen, zoals het Flower Science Centre en hoe de kennis van de bollensector vastgehouden, uitgebreid en bijgehouden kan worden. Ook omarmt Smit de wens van de gemeente om meer duurzaam bezig te zijn.

Zijn allereerste baantje vervulde de Commissaris van de Koning in Lisse, zo laat hij weten. Tijdens de vakantieperiodes werkte hij op de bollenvelden en hij heeft nog altijd een warm plekje in zijn hart voor Lisse. 'Dit is een prachtig dorp en het is een gemeente die ook een gemeenschap is, waar mensen elkaar weten te vinden als het nodig is.'

Het belangrijkste gespreksonderwerp was natuurlijk de ambtelijke fusie, die volgens een meerderheid van de Hillegomse gemeenteraad niet mag leiden tot een gemeentelijke fusie. Maar dat lijkt wensdenken te zijn. De ambtelijke fusie is een duidelijke stap op weg naar het einddoel van één gemeente die in ieder geval bestaat uit Teylingen, Lisse en Hillegom. Smit: 'Gemeenten met de omvang van de bollendorpen kunnen de verantwoordelijkheid niet meer in hun eentje dragen. Dat maakt ook een bestuurlijke fusie noodzakelijk.' Hij besluit: 'Ik kijk terug op een mooi bezoek en ga geïnspireerd weg met goede voorbeelden en verhalen.