Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

Raad geeft beheer ambtelijke organisatie uit handen

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het plan van aanpak voor de ambtelijke samenvoeging van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. De politici hebben nog geen idee welke financiële consequenties dit besluit precies zal hebben. Ook is de eis geschrapt, dat deze ambtelijke samenvoeging minimaal 5% kostenbesparingen moet opleveren. Uiteindelijk stemde alleen de eenmansfractie GroenLinks tegen dit plan van aanpak.

Fractievoorzitter Van Dijk (PvdA) liet weten, waarom zij het prima vindt, dat er geen eis tot kostenbesparingen hoeft te zijn. 'De ambtelijke fusie is niet het juiste model om 5% te besparen. Die hele bezuinigingsambitie kan geschrapt worden; wij geloven er niet in.'

Fractievoorzitter Van Egmond (GroenLinks) probeerde samen met Bloeiend Hillegom via een motie er nog voor te zorgen dat op heel korte termijn alle projectkosten alsnog duidelijk worden. Deze motie werd echter afgewezen door een raadsmeerderheid. Ook de VVD stemde tegen en fractievoorzitter Ringelberg legde uit waarom: 'We zouden deze motie heel graag willen steunen. Maar de wereld is niet zo eenvoudig. We zitten met een vraagstuk waar drie gemeenten toe willen naar een ambtelijke fusie. It needs three to tango.' Ze doelde hierbij op de drie gemeenten waaronder de ambtelijke fusie plaats vindt.

Van de grootste partij, BBH, hoefde die duidelijkheid over de financiën op korte termijn ook niet. Het CDA liet weten, dat het college de tijd moet krijgen om de kosten uit te werken. Fractievoorzitter Adamse (D66) vond de motie zelfs 'overbodig. Het bedrijfsplan komt in januari of februari (2016, JD), en het lijkt me dat die zaken dan uitgebreid aan de orde komen.' Burgemeester Arie van Erk wees er op, dat Hillegom een zelfstandige gemeente blijft, ook al valt het ambtenarenapparaat onder één bestuur. Hij ging niet in op een uitspraak van de Commissaris van de Koning Jaap Smit eerder op de dag, waarbij Smit stelde dat de ambtelijke fusie wat hem betreft een mooi tussenstation is op weg naar een gemeentelijke fusie.

Van Erk: 'Als u er een lokaal sausje over gooit, dan regelt de ambtelijke organisatie dat. Die vrijheid en mogelijkheid zit er in.' Over de financiën: 'We springen niet in een zwart gat. We houden de vinger aan de pols. We kijken best wel iets verder dan onze neus lang is. We gaan niet zomaar “in the blind” ergens aan beginnen en wel zien waar we op uit komen. Wees gerust.' Volgens de burgemeester wordt het besluit voor de ambtelijke fusie 'net op tijd' genomen. 'We zijn op een bepaald moment te klein om taken die op ons afkomen, waar te kunnen maken.'

Hierna waren alle partijen overtuigd, met uitzondering van GroenLinks. Van Egmond stelde: 'De burgemeester zegt dat we niet in een gat zwart springen, maar ik wil daar niet de verantwoordelijkheid nemen. We moeten als raad geen besluiten nemen op grond van aannames. Het inzicht in de kosten ontbreekt. Wij willen de nadruk leggen op zorgvuldigheid.' Hierna werd het voorstel aangenomen met 18 stemmen voor en 1 stem tegen.