Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2015

Column

Slordig

Is het gemeentebestuur Gekke Henkie geworden? Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeente Alphen aan den Rijn betalen voor 200 uur aan ambtelijke inzet. En wat doen die ambtenaren dan?: ze stellen een duurzaamheidsagenda op voor onze gemeente. Het meest bizarre van deze situatie is, dat dit soort duurzaamheidsagenda's al lang bestaan. Het gemeentebestuur heeft de versie van Alphen al in haar bezit en ook de duurzaamheidsagenda's van gemeenten als Lisse en Teylingen zijn vrij opvraagbaar. Dan is het toch niet zo moeilijk voor één ambtenaar om deze duurzaamheidsagenda's door te nemen, de beste voorstellen en ideeën er uit te halen en dat in één duurzaamheidsagenda voor Kaag en Braassem te proppen.

Inderdaad; het betere plak- en knipwerk dus. Maar dat zorgt wel voor veel minder kosten. Maar wethouder Henk Hoek, die toch verantwoordelijk is voor de financiën, moet hier niets van weten. De oud-leraar moet zijn toenmalige leerlingen toch hebben bijgebracht wat het nut is van het zorgvuldig omgaan met geld. Maar nu vindt hij het prima om een buurgemeente te betalen voor 200 ambtenarenuren, toch een slordige 20.000 euro, zo schat ik in. En wat is zijn reden hiervoor? 'De advieskosten die normaal gesproken voor dit soort zaken gangbaar zijn, liggen over het algemeen hoger'.

Ja, wethouder Hoek, als het gaat om een totaal nieuw concept of idee. Hier gaat het alleen maar om het verzamelen van bestaande ideeën en manieren om de duurzaamheidsagenda uit te voeren. En als ambtenaren inderdaad zo goed zijn in het uitvoeren van allerlei taken, tegen lagere tarieven, waarom huurt de gemeente dan überhaupt nog commerciële adviesbureau's in? Nee, waarde columnlezer, dit college kan proberen recht te praten wat krom is, maar dat gaat zeker niet lukken.

De wethouder gaf verder aan, dat Kaag en Braassem 'niet zelf het wiel wil uitvinden' en dat de gemeente 'deskundigheid wil inwinnen' bij Alphen. Blijkbaar is er dus geen enkele gemeentelijk medewerker die ook maar iets weet van duurzaamheid. Maar beste wethouder; dat hoeft ook helemaal niet. Zet een groep inwoners en ondernemers bij elkaar, aangevuld met enkele ambtenaren, die zelf duurzaamheidsideeën gaan opstellen. De gemeente kan dan een 'revolverend fonds' (ik weet het; een verschrikkelijke term) opstellen, waardoor geld geleend kan worden voor het uitvoeren van duurzame acties. Of maak er een investering van, waarbij bijvoorbeeld de opbrengsten van bespaarde energie worden uitbetaald aan de investeerders. Hebt u nog ideeën? Meldt dit maar niet aan de gemeente, want daar wordt toch gewacht op een duurbetaalde agenda uit Alphen.


Joep Derksen