Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2015

Geld voor gescheiden afval

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders waagt het nog niet om de inwoners te laten betalen op basis van de hoeveelheid restafval dat zij weg gooien. Gehoopt wordt, dat een beloningssysteem beter werkt om het afval te scheiden. Daarom wordt het project 'Afval Loont' ingevoerd, waarbij inwoners geld krijgen als zij hun afval naar één bepaalde plek brengen. Dat geld kan ook gestort worden aan (lokale) stichtingen, verenigingen en goede doelen.

Bij “Afval Loont”, dat midden 2016 wordt ingevoerd, krijgen inwoners een geldbedrag per kilogram voor huishoudelijk afval dat gescheiden wordt ingeleverd bij een Afval Loont filiaal. Dan gaat hwt om: (verpakkings)plastic, oud papier en karton, textiel, kleine elektrische apparaten en frituurvet. Noordwijk moet in 2020 een afvalscheidingspercentage van 75% halen. Met de huidige manier van inzamelen, aangevuld met het Afval Loont project wordt dat percentage niet gehaald, zo is nu al duidelijk. Verwacht wordt dat de inwoners tussen de 5% en 10% extra afval gaan scheiden, tegen een geldelijke beloning.

Nu al is duidelijk, dat de inwoners 80% van hun afval gaan scheiden, als de gemeente flink investeert in de aanleg van ondergrondse containers en als de huishoudens een derde minicontainer er bij krijgen. Maar dit soort extra maatregelen worden nog niet genomen; die beslissing schuift het college voor zich uit. Gehoopt wordt op nieuwe mogelijkheden voor nascheiding van afval, zodat het voorscheiden (door de inwoners zelf, JD) niet zo noodzakelijk wordt.


Wethouder Dennis Salman (LSNZ): 'Een andere manier van inzamelen werkt alleen, als het een gedragen systeem is. De tijd is nog niet rijp voor zo'n grote stap als het wijzigen van de ophaalmethode. In parkjes wordt regelmatig rommel gedumpt. De kans dat dit gebeurt, neemt alleen maar toe met zo'n nieuw systeem.'