Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2015

Politiek kiest voor Afval loont

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – De politiek heeft weinig problemen met het collegevoorstel om het project 'Afval loont' in te voeren. Met dit systeem kunnen inwoners geld krijgen op het moment dat ze hun gescheiden afval naar een bepaalde locatie in het dorp brengen. Hierdoor moet het scheidingspercentage stijgen van 50% naar 60%, zo is de verwachting. Dat is nog lang niet voldoende om de landelijke normen te halen van 80% afvalscheiding, die over een paar jaar ingaan. Maar tegen die tijd zit er weer een ander college en dat college zal dan wellicht een moeilijk besluit om over te gaan tot omgekeerd inzamelen wél durven nemen.

Maar vooralsnog kiest de politiek er voor om goed gedrag te belonen, ondanks dat dit zorgt voor minder afvalscheiding dan andere alternatieven. Raadslid Brink vindt 'Afval loont' een 'mooie start in het nieuwe jaar' en haar collega Alkemade (CDA) complimenteerde het college dat de inwoners beloond worden. Oud-oppositielid en huidig LSNZ-raadslid Van den Bergh was ook vol lof: 'Een prima voorstel'. Ook de VVD was blij.


Kritiek kwam van commissielid Menko Wiersema (PvdA/GroenLinks). Hij riep het college op om te gaan voor 'de meest ambitieuze inzameling'. Commissielid Schouwenburg (D66) waarschuwde, dat Afval Loont 'niet een bewezen methode is'. In 2018 zou je weer moeten gaan veranderen (met het ophaalsysteem, JD).' Wethouder Dennis Salman (LSNZ) liet weten het omgekeerd inzamelen niet te zien zitten. 'Consequentie van omgekeerd inzamelen zou kunnen zijn, dat mensen afval gaan dumpen in parkjes. Daarnaast gaan ontwikkelingen in afvalland zo snel; de techniek schrijdt voort.'