Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2015

Uitstel dreigt voor vernieuwbouw Rembrandtschool

Vanwege financiële problemen PCPO en vondst asbest

JOEP DERKSEN

LISSE – En opnieuw dreigt er een tegenvaller voor de gemeente. Dit keer gaat het om de Rembrandtschool die vernieuwbouwd moet worden. Tot de jaren '70 was het gemeengoed dat in alle scholen en grote gebouwen asbest werd gebruikt. Maar toch was het gemeentebestuur verrast, dat er asbest is gevonden in de Rembrandtschool.

Een eerste inspectie zou geen asbest hebben aangetroffen, maar nu blijkt dat dit dodelijke spul er wel degelijk is. Dat moet verwijderd worden en de kosten hiervoor bedragen zeker 30.000 euro. Maar verantwoordelijk wethouder Adri de Roon (D66) waarschuwt dat die kosten ook op kunnen lopen naar 120.000 euro aan saneringskosten. Hij hoopt, dat hier in januari meer duidelijkheid over komt. De gemeenteraad moet goedkeuring geven om dit geld te halen uit een reservepotje.

Ook andere omstandigheden bedreigen een spoedige ontwikkeling van de Rembrandtschool. Nu blijkt namelijk, dat de overkoepelende organisatie PCPO in financiële problemen zit. Het is al de tweede grote scholenorganisatie na de Sophia Scholenstichting, die met dit nieuws moet komen. De ouders van de leerlingen werden hier vorige week per brief over geïnformeerd. Een interim-bestuurder is aangesteld om kritisch te kijken naar alle uitgaven van de PCPO. En daar valt ook de vernieuwbouw van de Rembrandtschool onder.

Wethouder De Roon is hier niet blij mee. Hij stelde dinsdag 22 december: 'De interim-bestuurder zou in februari een analyse klaar moeten hebben, maar als we daar op wachten, komt een besluit (van de gemeenteraad, JD) op z'n vroegst in maart. De planning is nu al krap en dan ontstaat de twijfel dat het nieuwe schooljaar niet gehaald wordt. Dat kan een half jaar vertraging opleveren en dit kan weer zorgen voor hogere kosten.' Volgens De Roon moet nu doorgepakt worden: 'Het budget voor vernieuwbouw wordt niet anders van de financiële situatie van de PCPO. We willen geen vertraging die niet nodig is.' Het college hoopt in januari het PCPO-bestuur van dit standpunt te kunnen overtuigen.


De gemeenteraad moet haar goedkeuring geven om in totaal 1,8 miljoen euro (plus daarbovenop de kosten van de asbestverwijdering) uit te geven aan de vernieuwbouw. Het college stelt voor om de kinderen tijdens de werkzaamheden onder te brengen in de voormalige CNS school aan de Broekweg, waar nu nog Cardea zit. Deze oplossing is goedkoper dan het plaatsen van containers om de kinderen onderwijs in te geven; dat zou 200.000 euro gaan kosten. Het tijdelijk verplaatsen van de leerlingen naar de CNS kost tussen 50.000 euro en 75.000 euro. De Roon heeft er vertrouwen in, dat alles nog goed komt: 'Het zou onwaarschijnlijk zijn te verwachten dat deze vernieuwbouw niet door zou gaan.'