Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 maart 2016

Bollendorpen willen samenwerken voor betere economie


Colleges presenteren 'Brede Economische Agenda'

JOEP DERKSEN

STREEK – De vijf colleges van de Bollendorpen hebben samen een 'Brede Economische Agenda' opgesteld. Woensdag 23 maart presenteerden burgemeester Jan Rijpstra (Noordwijk) samen met de wethouders Bas Brekelmans (Teylingen), Jeroen Verheijen (Hillegom), Cees Ruigrok (Lisse) en Henri de Jong (Noordwijkerhout) het eindresultaat.

Brekelmans sprak van een 'memorabel moment', omdat de vijf gemeenten voortaan gaan samenwerken, zodat de economie van de Bollenstreek als geheel er beter van moet worden. Grote afwezige was Katwijk, die zich niet voluit achter dit project schaart. Maar wel is deze gemeente bereid om mee te betalen aan de realisatie van één van de elf actiepunten (de Blueport, een zeejachthaven) die de komende jaren wellicht wordt uitgevoerd.

Volgens de bestuurders zijn deze speerpunten belangrijk 'om de terrassen vol te krijgen, werkgelegenheid aan te jagen en het vestigingsklimaat te verbeteren'. De elf projecten waarop ingezet wordt, zijn deels bestaande projecten en plannen. Dan gaat het onder meer om het Flower Science & Flower Attraction in Lisse, Space Tech Campus in Noordwijk, en de IDC in Lisse.

Maar ook moet er vaart gemaakt worden met de 'Blue Ocean Valley' (Noordwijk), Blueport en het Ondernemershuis (Hillegom). Voor Noordwijkerhout is het vooral belangrijk dat de uitvoering van de werkzaamheden van de GOM (Greenport Ontwikkelings Maatschappij) versneld wordt en dat de bereikbaarheid verbeterd wordt. Ook moet er aandacht komen voor een betere regiomarketing, met één uniforme aanpak en de 'onderwijs- en arbeidsmarkt'. Waar het gaat om de regiomarketing past een Engelse benaming als 'Flower Valley' ook heel goed. Dit idee van de journalist werd warm omhelsd. Al deze economische speerpunten moeten vervolgens ook goed begeleid en in de gaten gehouden worden.

De tijden zijn voorbij, dat deze streek zich alleen richt op de Greenport. Er blijken ook veel mensen werkzaam in de zakelijke dienstverlening en de zorgsector. Blue Ocean Valley speelt daar op in. Het zorgtoerisme moet versterkt worden, aldus Rijpstra. Komen er dan rollatorwandelpaden en scootmobielsnelwegen? Dat niet, maar Noordwijk moet volgens Rijpstra weer een kuuroord worden voor mensen die lichamelijk en geestelijk willen herstellen met zeelucht. Op dit moment zijn er al plannen voor de komst van een Zotel (een zorghotel, JD). De Blueport moet de hele waterrecreatie versterken, niet alleen waar het gaat om de mogelijke komst van de zeejachthaven, maar ook de hele industrie rondom de waterrecreatie.

Uiteindelijk moet niet iedere ondernemer of goed bedoelende instelling apart de eigen ideetjes de lucht in gooien. De gemeenten willen de regie voor de promotie naar zich toetrekken. De Brede Economische Agenda moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraden. Tegelijkertijd moeten die raden 450.000 euro beschikbaar stellen voor verdere uitwerking van de elf speerpunten. En als dat werk gedaan is, moet er nog voor miljoenen euro's geïnvesteerd worden om alle mooie plannen ook werkelijkheid te laten worden.