Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2016

Afstoten gemeentelijke accommodaties overwogen

JOEP DERKSEN

LISSE – De tijd is voorbij dat de gemeente dolenthousiast het ene na het andere miljoen euro in een buurthuis of cultureel centrum stopt. Inmiddels zijn de kosten voor gemeentelijke accommodaties opgelopen tot maar liefst 7 miljoen euro per jaar. Het college van burgemeester en wethouders wil af van deze manier van werken en presenteerde woensdag 13 april tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën de 'Notitie herziening accommodatiebeleid'.

Wethouder Adri de Roon (D66) liet aan duidelijkheid niets te wensen over: 'De grote rode draad is wat het college betreft, de doelmatigheid van de accommodaties. Als blijkt dat er meerdere accommodaties geschikt zijn, dan zijn een aantal accommodaties vrij te maken. Het zou kunnen zijn dat er accommodaties overschieten, dan komt de vraag aan de orde, wat er mee zou kunnen gebeuren.' Hij ontkende hartgrondig dat de gemeente is begonnen met de uitverkoop van de sociale accommodaties.

Iedere gemeente heeft alleen de plicht om te zorgen voor onderdak voor scholen en bewegingsonderwijs. Wat de sociaal-culturele, maar ook sportactiviteiten betreft, wil de gemeente inzetten op het 'faciliteren' van die activiteiten en niet zozeer er voor zorgen dat er ook voor iedere sport of culturele vereniging een gemeentelijk onderdak is. De rijksoverheid houdt de hand op de knip en door de vergrijzing en het uitsterven van de babyboomers wordt de vraag naar de accommodaties ook veel minder. Er is al jaren een te groot aanbod van m2 aan maatschappelijke accomaties in verhouding tot het aantal gebruikers. De stichtingen Bescal en Sportfondsen proberen al jaren om betere bezettingsgraden te krijgen voor de gebouwen die onder hun hoede vallen, maar dat is grotendeels vergeefse moeite geweest.

De gemeente wil daarom 'bepaalde accommodaties op termijn afstoten', zo liet een ambtenaar tijdens een presentatie weten. Een gebouw kan dan in beheer gegeven worden aan 'derden', maar ook kan het hele gebouw verkocht worden. Welke gemeentelijke accommodaties hiervoor in aanmerking komen, wordt het komende jaar 'per geval' bekeken. De gebouwen worden ook niet allemaal in één keer te koop aangeboden; dat gaat stapsgewijs. In ieder geval wil de gemeente de komende jaren zo'n 10% bezuinigen op de uitgaven voor de maatschappelijke accommodaties. En dat betekent ook, dat er veel vaker kostendekkende huurprijzen gevraagd worden. Stichtingen en verenigingen die dat niet kunnen betalen, moeten in plaats daarvan een 'maatschappelijke tegenprestatie' leveren, zo liet De Roon weten. Volgens hem gaat het dan niet om 'leukigheden', maar om activiteiten die voor de hele Lissese gemeenschap van belang en kostenbesparend zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om het uitvoeren van lichtere vormen van begeleide dagbesteding.


De gemeente organiseert op 19 en 24 mei informatieavonden met inwoners en gebruikers om hun mening te vragen over de toekomst van de maatschappelijke accommodaties.