Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2016

Twijfelen aan eerlijkheid Rembrandtschool

JOEP DERKSEN

LISSE – 'De Rembrandtschool komt met prognoses van leerlingenaantallen die afwijken van de werkelijkheid. Ik neem het de school kwalijk dat ze dit willens en wetens hebben gepresenteerd. We gaan straks een pand neerzetten dat 30% te groot is. Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) liet er woensdag 13 april geen misverstand over bestaan: hij denkt dat de PCPO (het overkoepelende orgaan van de Rembrandtschool, JD) de leerlingenaantallen bewust hoger heeft ingeschat, om zo een groter schoolgebouw te kunnen krijgen.

Slootbeek stelde: 'Bij vernieuwbouw van de school sta je voor een besluit van 40 jaar. Dan zou je op de cijfers moeten vertrouwen. Op 28 januari van dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met het financieren van 1,8 miljoen euro aan investeringen voor het vernieuwbouwplan van de Rembrandtschool. Hierbij gingen we er van uit dat er voor dit schooljaar 145 leerlingen hier onderwijs zouden volgen en het komende schooljaar 135 kinderen. Maar een maand nadat we het besluit namen, bleek dat er nu 124 leerlingen zijn en vanaf komend schooljaar nog maar 105 leerlingen.' Hij vervolgde: 'We hebben te maken met een school in financiële problemen, met minder aantrekkingskracht en klassen worden samengevoegd. In de wijk zijn geen nieuwbouwplannen; wat is de potentie van de Rembrandtschool? Gaat de school niet veel te groot bouwen? En wwarom heeft de Rembrandtschool deze belangrijke informatie (over de leerlingenaantallen, JD) achtergehouden? Is het bouwoppervlak nu wel erg aan de grote kant?'

Wethouder Adri de Roon (D66) vond niet, dat de Rembrandtschool informatie heeft achtergehouden en liet weten, dat leerlingenaantallen 'tot 20% kunnen fluctueren'. Hij stelde: 'Toen het raadsvoorstel voorbereid werd, was de situatie niet zo duidelijk als nu.' Gemeenteraadslid Maarten Magielse (D66) hielp De Roon uit zijn benarde situatie te komen, door te stellen: 'Sommige feiten worden door de VVD als erg negatief weggezet. De houding van de VVD doet alleen maar af aan de reputatie van de school. Ze brengen moedwillig schade toe aan de school.'


De Roon greep deze reddingsboei met beide handen aan: 'De berichtgeving die er (over de PCPO, JD) is geweest, doet geen goed. De bezuinigingsmaatregelen ook niet en dat de kinderen in een oud pand zitten ook niet. Vernieuwbouw van dat pand kan een aantrekkende werking hebben. Daarnaast zijn er nieuwbouwplannen in Geestwater en Dever-Zuid: dat zal ook druk geven op de vraag naar onderwijs.' De wethouder zegde hierna toe, dat hij later dit jaar eerst aan de gemeenteraad zal vragen of er politieke steun bestaat om de 1,8 miljoen euro voor de vernieuwbouw daadwerkelijk over te maken naar de PCPO.