Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2016

Kiezen uit mogelijke oplossingen

JOEP DERKSEN

LISSE – Hoe moet de gemeente er voor zorgen, dat de almaar toenemende stroom aan voormalige vluchtelingen opgevangen kan worden in sociale woningen? Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet dinsdag 29 maart weten hier nog niet uit te zijn.

Het college van burgemeester en wethouder heeft een rapport op laten stellen over het huisvesten van deze zogenaamde 'statushouders'. Tot nog toe konden deze mensen via Stek een sociale woning krijgen, maar door de toegenomen statushoudersstroom moeten huidige inwoners steeds langer wachten tot ze een sociale woning toegewezen krijgen. Nieuwenhuis: 'De vluchtelingenstroom wordt groter, er zijn meer statushouders en we moeten meer mensen een woning geven. We merkten altijd al dat die woningtoewijzing via Stek best een uitdaging was. Die twee stromen van statushouders aan de ene kant en mensen op zoek naar een sociale woning aan de andere kant zorgt voor het oplopen van de wachtlijsten. We willen aanvullende maatregelen.'

Het college kiest er niet voor om de statushouders op een plekje tussen de bollenvelden te plaatsen in tijdelijke huisvesting. 'We willen de nieuwe inwoners niet ergens achteraf zetten, of met z'n allen op een kluitje', aldus de wethouder. 'Verdeeld over het dorp kunnen ze het best integreren. We hebben maatregelen bedacht, maar die hoeven niet allemaal worden uitgevoerd.' Hij licht toe: 'Je kunt tijdelijke units plaatsen of mensen tijdelijk huisvesten in leegstaand vastgoed. Of tijdelijk Stek vragen om te stoppen met het verkopen van hun woningen. Daarnaast kun je er voor kiezen om versneld huizen te bouwen, waaronder ook goedkope woningen.' Op korte termijn het oude Agathaklooster naast het gemeentehuis en de drie aanleunwoningen van Rustoord aan de Achterweg ook kunnen worden gebruikt om statushouders in te huisvesten, zo liet de wethouder weten.


En waar er dan meer woningen moeten komen, daar heeft Nieuwenhuis ook wel zijn gedachten over: 'We willen de woningvoorraad uitbreiden in Dever-Zuid, Geestwater en Meerzicht.' En mocht dat allemaal niet werken, dan heeft het college nog één extra noodmaatregel in gedachten. 'Een gemeente die een stichting in het leven roept, die woningen opkoopt en in overleg met Stek statushouders huisvest. Als de nieuwbouwwoningen klaar zijn, kunnen die statushouders verhuizen en kunnen we alsnog die woningen verkopen.' Of die stichting dan ook het voorkeursrecht krijgt om alle woningen die in de verkoop staan op te kunnen kopen, kan de wethouder nog niet vertellen. Dat moet nog verder worden uitgewerkt. De gemeenteraad moet zich buigen over de keuzes die het college van burgemeester en wethouders voorleggen.