Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2016

Schadeclaim voor de zekerheid

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Inwoners die nog geen schadeclaim hebben ingediend vanwege het datalek, lijken er goed aan te doen om dat alsnog te doen. Zo voorkomen ze, dat ze later eventueel achter het net vissen omdat dan de termijn voor het indienen van de schadeclaim gepasseerd is. Wethouder Marien den Boer (CDA) verstrekte vorige week meer informatie over het datalek van de gemeente.

Inmiddels heeft de gemeente zeventig brieven ontvangen met verzoeken om informatie over het datalek en voorlopige aansprakelijkheidsstellingen. Als blijkt, dat informatie van inwoners inderdaad misbruikt is, dan hebben deze mensen recht op een schadevergoeding. Maar volgens Den Boer moeten die mensen dan wel kunnen aantonen dat ze schade hebben ondervonden.' Hoe dan ook gaat de gemeente al wel het bedrijf Gouwe IT aansprakelijk stellen. Het was namelijk één van hun medewerkers die de persoonlijke gegevens van 8.000 inwoners online zette. In ieder geval moeten de ambtelijke uren om de nasleep van deze actie op te vangen, worden vergoed.

Fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) wilde weten of de gemeente zich alleen verantwoordelijk stelt voor de schade van de zeventig mensen die de aansprakelijkheidsstelling hebben ingediend, of voor alle inwoners. Den Boer reageerde hierop: 'Daar wil ik op dit moment niet op vooruit lopen. We moeten afwachten of er schade geleden wordt. Dan moeten we ook kijken naar de effecten in den brede.' Dit leidde bij Van Tongeren tot de conclusie: 'Als de gemeente zich alleen richt op de zeventig inwoners, dan moet de rest van de inwoners alsnog in de pen klimmen.'


Verder kon Den Boer niet garanderen dat er nooit meer een datalek zal plaatsvinden. 'De regels waren wellicht heel goed, maar als er menselijke activiteiten plaats vinden, dan kunnen dit soort zaken gebeuren. Ik kan niet uitsluiten dat het niet weer gebeurd, maar we proberen er alles aan om het te voorkomen.'