Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2016

Raad in Leimuidense straat

'Sociale woningbouw ten koste van leefbaarheid'

LEIMUIDEN – De inwoners van Leimuiden klagen wel eens, dat ze 'aan de achterste borst' hangen, waar het gaat om de aandacht van het gemeentebestuur. Maar waar het gaat om het bouwen van sociale woningen, mede voor de komst van statushouders, ligt dit dorp volop in het vizier van de politici. En dat bevalt de inwoners allerminst, zo bleek maandag 4 april tijdens de allereerste editie van 'Raad in de straat'.

Met de 'Raad in de straat' komen de gemeenteraadsleden naar de verschillende dorpskernen toe om daar met de inwoners te praten. Van de ruim 4.000 Leimuidenaren namen er 27 mensen de moeite om op te komen dagen. Na een eerste introductie van de gemeenteraadsleden, liet gespreksleider Ton van Velzen weten wat het doel van de avond is: 'We komen om van u te horen wat u van deze plannen vindt.'

De ambtenaren hebben bepaald, dat acht locaties in de gemeente geschikt zijn om sociale woningbouw te realiseren. Van die acht locaties zijn er vier een zogeheten 'voorkeurlocatie'. Dat wil zeggen, dat als eerste naar deze plekken gekeken wordt waar het gaat om heel goedkope woningen te bouwen. Dat zijn de Kerkweg in Roelofarendsveen, Saskia van Uylenburchlaan in Oude Wetering, het Connexxionterrein in Leimuiden, en Van Egmond in Woubrugge. Mocht één van deze locaties afvallen, dan komt een van de andere vier locaties in beeld. En daar zit ook het Leimuidense Beukenlaan IV bij.

Dat zinde de aanwezige Leimuidenaren helemaal niet. Ze wezen er op, dat de gemeente stelt dat de statushouders en sociale woningbouw verspreid moeten worden over de gemeente. Maar als bijvoorbeeld de Saskia van Uylenburchlaan afvalt, kan het zo maar zijn, dat er ook op de Beukenlaan IV sociale woningbouw komt. En dan zijn er twee locaties in Leimuiden waar deze woningen komen en extra statushouders worden opgevangen.

Inwoonster Susan Boogert was duidelijk in haar mening. Ze vindt het al helemaal niets dat er 'een appartementencomplex komt net naast het zwembad. Dan gaan die mensen uitkijken op zwemmende kinderen.' Bovendien maakte ze zich zorgen over het effect dat nieuwe sociale woningbouw kan hebben op de Leimuidense samenleving. 'Met Amstelveense Russen, Rotterdamse Tsjechen en Polen zit ik al helemaal tussen sociale woningbouw met alle ellende van dien. Ik vind ook dat we statushouders accommodatie moeten geven, maar hoe gaat u garanderen dat hier geen 100% statushouders of mensen die niet uit onze leefbare kernen komen, gaan wonen? Ik heb leefbaarheid in de kernen hoog in het vaandel, maar door die sociale woningen is het helemaal zoek.' Raadsleden Riet Spaargaren (SVKB) en Roel Terraneo (D66) lieten weten het niet eens te zijn met dit standpunt.


Rob Loekenbach wees er op, dat er helemaal niet gebouwd mag worden op het Connexxionterrein, omdat dit in de aanvliegroute van Schiphol ligt. Maar fractievoorzitter Ilse van der Poel (PRO) vond dat geen onoverkomelijk probleem: 'Op alle locaties zijn de regels niet conform de bestemmingsplannen. Op basis van een haalbaarheidsstudie ga je kijken of de plannen die je hebt gemaakt passen in het gebied.' Boogert concludeerde: 'Dus u gaat de wet aanpassen aan uw behoefte?!' Een toehoorder kwam met de oplossing die voor alle Leimuidenaren acceptabel was: 'Waarom wissel je het Connexxionterrein in Leimuiden niet om met de Buitenweg nabij het eerste veld ROAC in Rijpwetering?' De vraag is alleen of de inwoners van Rijpwetering hier een voorstander van zijn.