Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2016

'Woningzoekenden moeten door zure appel heen bijten'

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Een meerderheid van de politieke partijen is het niet eens met het collegevoorstel om sociale woningen te bouwen aan de Saskia van Uylenburchlaan in Oude Wetering. Alle overige zeven locatie mogen van de gemeenteraadsleden wel onderzocht worden op de mogelijkheid om daar sociale huizen te bouwen. Dat bleek tijdens de vergadering van het politiek forum op maandag 9 mei.

Burgerlid Anja de Rijk (CDA) liet weten, dat er best wel alternatieven waren voor de Saskia van Uylenburchlaan, zoals een parkeerterrein tegenover de dierenarts in Oude Wetering, of op het marktplein Meerkreuk. De markt kan van het CDA dan wel naar het DOSR terrein verhuizen. En in Leimuiden kan van het CDA nog wel een appartementencomplex gebouwd worden op het terrein waar nu nog jaarlijks de kindervakantieweken gehouden worden. Verder pleitte het CDA voor 'tijdelijke maatregelen', zodat reguliere woningzoekenden en statushouders de komende jaren de kans krijgen om een eigen woonruimte te krijgen in lege openbare gebouwen, zoals het gemeentehuis in Rijnsaterwoude. 'Dan kunnen we de druk op de sociale woningmarkt hopelijk nog een klein beetje beperken', aldus De Rijk. De VVD ziet dit wel zitten, maar PRO en D66 bleken ronduit tegen. Fractievoorzitter Esther Loos (D66) stelde: 'Die wachtlijst is er al jaren en nu lijkt die te gaan oplopen. Het is een beetje laat om daar nu wat aan te doen. We moeten door de zure appel heen bijten de komende drie jaren.'

Wethouder Floris Schoonderwoerd legde de verantwoordelijkheid voor het al dan niet kiezen van de Saskia van Uylenburchlaan als locatie voor sociale woningbouw neer bij de raadsleden. Hij liet weten blij te zijn met de voorgestelde alternatieven, maar waarschuwde wel dat hier nog geen 'interactief voortraject' met de omwonenden over is geweest. Hij is tegen het inzetten van tijdelijke woningen en stelde dat 'de kostencomponent te hoog' is. Maar concrete cijfers kon hij hier voor niet aangeven. Wel gaf Schoonderwoerd aan: 'De kans bestaat, dat reguliere woningzoekenden niet veel interesse in tijdelijke woonruimte hebben. We zoeken liever fatsoenlijke duurzame en permanente woningen in wijkjes, in plaats van te kiezen voor dure en tijdelijke oplossingen. Zet in op duurzame oplossingen en dat we de korte ongemakken moeten slikken. Ik zie uit naar (de raadsvergadering van, JD) 30 mei en uw besluit. We kijken hoe de hazen lopen. Maar ik neem niet de verantwoordelijkheid voor uw raadsbesluit.'


Mogelijk komen die avond één of meerdere partijen nog met een amendement, waarin het college wordt opgeroepen om te zorgen voor tijdelijke woonvoorzieningen. Met die maatregel loopt namelijk de wachtlijst om aan een sociale woning te komen niet op met drie jaar. En kunnen bijvoorbeeld vrouwen in een vechtscheiding in een andere (tijdelijke) woning tot rust komen, in plaats van dat zij nog drie jaren moeten samenleven in een sfeer van haat en nijd.