Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 mei 2016

Column

Dobbereffect

De gemeente heeft de afgelopen jaren flink lopen bezuinigen op allerlei uitgaven op het sociale gebied. En waar het gaat om de uitwassen is dat natuurlijk een goede zaak. In het verleden werden nogal eens scootmobielen uitgereikt, die vervolgens jarenlang spinnenwebben stonden te verzamelen in het ene of andere schuurtje. Omdat de eigenaar er bijvoorbeeld nog niet aan toe was om het ding te gebruiken.

Maar er zijn natuurlijk ook inwoners geweest, die bepaalde sociale voorzieningen niet meer krijgen en het maar zelf moeten zien op te lossen. 'De sociale voorzieningen zijn wegbezuinigd', zo heet dat dan zo mooi in politiek-bestuurlijke taal. Dat zorgt veelal voor kleinere en grotere ongemakken, die de krant niet halen en bij de besluitvormers van de bezuinigingen doorgaans niet bekend zijn. Maar het waren economisch lastige jaren en eigenlijk begrijpt iedereen wel, dat er van elke inwoner verwacht wordt om een steentje bij te dragen.

En dan komt plotseling het nieuws dat de gemeente maar liefst 1,8 miljoen euro, dat is dus 1 miljoen euro met daarbovenop nog eens 800.000 euro, overhoudt aan de uitgaven op het sociaal domein. Dat is dus een uitstekende kans om de sociaal zwakkeren tegemoet te komen, zou je denken. Want uiteindelijk is dit geld bedoeld om juist hén te ondersteunen. Maar nee hoor, niet in Kaag en Braassem. Die 1,8 miljoen euro gaan in één grote pot, genaamd: 'Algemene reserves'. En uit die pot wordt allerlei geld gehaald voor het dekken van onverwachte kosten, of leuke plannetjes, zoals het aanleggen van net iets leuker uitziende stoeptegels.

Wethouder Henk Hoek is de man die verantwoordelijk is voor de gemeentelijke centen. Dus heb ik 'm gevraagd of de gemeente het komende jaar meer welwillend gaat kijken naar verzoeken van aanvragers om (financiële) ondersteuning? Maar de wethouder moet daar helemaal niets van weten. Dan zou er namelijk een apart potje moeten blijven staan op de gemeentelijke jaarrekening en daar gruwelt de wethouder van. 'We moeten niet gaan werken met allerlei potjes in de jaarrekening. Het totaal aan reserves moet bijdragen aan het weerstandsvermogen van de gemeente.' Overigens gaf de wethouder vijf minuten later toe, dat er wél een apart geldpotje op de jaarrekening staat voor het Ghoybos. Dat kan dan blijkbaar weer wel.

Wel moet ik Henk Hoek lof geven voor zijn bijdrage aan de Nederlandse taal. Hij sprak niet over het 'dopplereffect' (het geluid dat je hoort van bijvoorbeeld een aanstormende en weer passerende knetterende brommer), maar over het 'dobbereffect'. En bedoelde hier mee dat uitgaven kunnen meevallen en tegenvallen: 'De dobber gaat naar onderen en naar boven.' De sociaal zwakkeren in onze samenleving krijgen van dit college dus geen extra ondersteuning uit die 1,8 miljoen euro, maar in ieder geval kunnen ze nu genieten van de mooie uitdrukking 'dobbereffect'.


Joep Derksen