Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2016

Noordwijk en Noordwijkerhout gaan aan elkaar snuffelen

NOORDWIJK – Een meerderheid van de gemeenteraad gaat akkoord met het onderzoeken van de kansen van een intensievere samenwerking met Noordwijkerhout. Maar of dat helemaal moet leiden tot een volwaardige gemeentelijke fusie; zo ver willen de gemeenteraadsleden nog niet gaan.

Het was burgemeester Gerrit Goedhart die de discussie over samenwerking / fusie weer volop laat opwaaien. In een brief aan het college van Noordwijk vroeg hij om de samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken. Niets is daarbij uitgesloten; ook een fusie niet, want een fusie wordt in bestuurlijk land gezien als de ultieme vorm van samenwerking. Maar zo ver zijn de meeste gemeenteraadsleden nog lang niet. Al kan een onderzoek dus wel uitgevoerd worden.

Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk) kon het niet nalaten een sneer uit te delen: 'De haast van de heer Goedhart waarmee hij dit proces wil voltooien, geeft ons bijna de indruk dat Noordwijkerhout op omvallen staat. Maar als je buurman op de deur klopt, dan doe je open. Noordwijkerhout is tot inzicht gekomen over een heroriëntering van haar organisatie in verband met de toename van taken (van de rijksoverheid, JD). Voor ons staat zelfstandigheid van Noordwijk als een paal boven water. Maar als Noordwijkerhout zich afvraagt of ze toekomstbestendig is en wil kijken om dit met Noordwijk op te lossen, dan moeten wij geen nee zeggen.' De grootste partij van Noordwijk stemt daarmee in met 'een verkennende studie door een extern bureau over mogelijke voor- en nadelen van een intensievere samenwerking tussen de beide gemeenten'. Maar ook de manier waarop kan worden samengewerkt met Katwijk en zelfs de gemeenten in de Leidse regio, moet bekeken worden.

Voor fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD) is het duidelijk, dát er samengewerkt moet worden en gemeenteraadslid Theo Alkemade (CDA) ziet een samenwerking met drie gemeenten 'ideaal'. Fractievoorzitter Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) was het hier mee eens, maar fractievoorzitter Peter van Bockhove (LSNZ) waarschuwde wel, dat er geen sprake moet zijn van een fusie. 'Het moet blijven bij een intensievere samenwerking.'

Wethouder Gerben van Duin pakte de bal op: 'We willen effectiever en toekomstbestendiger werken. Als één en één drie is, moet je bewoners niet te kort laten schieten. Laten we dit onderzoeken. We gaan snuffelen aan elkaar.'


Tekst: Joep Derksen