Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 oktober 2016

100.000 euro voor een-na-laatste plaats

Nieuwkoop - Maar liefst 100.000 euro reserveerde de gemeenteraad, zodat de gemeente mee kon doen aan de schoonheidswedstrijd 'Entente Florale'. Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) hield een jaar geleden een gepassioneerd betoog over het belang van de groencompetitie. Nu blijkt, dat het belang van deze wedstrijd flink tegenvalt.

In november 2015 stelde Elkhuizen richting de gemeenteraadsleden: 'Het is de ultieme wedstrijd met prestige. Het gaat over recreatie en toerisme. Er zit een vakjury op die alles toetst; hoe wij groen in de wijken doen. De samenleving wordt er heel dicht bij betrokken, of het nu gaat om recreatie, toerisme en groenbeheer. Laten we daar een ton (100.000 euro, JD) voor uitgeven om heel waardevolle adviezen te krijgen. Al word je geen eerste, dan krijg je toch een product terug, wat veel meer zou kosten als je er een professioneel bureau op zou zetten. En dan is een ton helemaal niets. U moet dit voorstel omarmen.'

Elkhuizen bleek profetische woorden te spreken. Nieuwkoop werd namelijk geen eerste, maar behaalde slechts de derde plaats. Van in totaal vier deelnemende gemeenten! Frank van Suchtelen, jurycoördinator van Entente Florale, bevestigt dat er in de categorie waar Nieuwkoop aan deelnam, maar drie andere gemeenten waren die ook 'de groenste gemeente van Nederland' wilden heten.

Uit de woorden van Van Suchtelen blijkt, dat veel gemeenten helemaal niet staan te springen om mee te doen. 'Wij benaderen gemeenten om te vragen of zij deelnemen aan de Entente Florale. Het gaat om gemeenten die voldoen aan een hoge standaard van groenvoorzieningen. Uiteindelijk zijn er vier gemeenten ingegaan op ons verzoek. Zij hebben de screening doorgemaakt en zijn doorgegaan voor de jurering.' Volgens de jurycoördinator zou Entente Florale aan 'een paar gemeenten' hebben geadviseerd om niet mee te doen, omdat hun groenkwaliteit niet hoog genoeg is. Weer andere gemeenten lieten weten geen interesse te hebben in deelname, onder meer omdat ze hiervoor niet genoeg 'ambtelijke ondersteuning' hadden.

Inmiddels is van de 100.000 euro die de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld, al meer dan 70.000 euro uitgegeven. Onder meer aan wegwijzers bij het Kerklaantje in Noordse Dorp, die door de Metaalvakschool zijn ontworpen en gemaakt. Daarnaast zijn er bloembakken opgehangen in Nieuwkoop en Noorden en is 'een klein deel van het plein-totpleinkunstproject gefinancierd', zo laat de gemeente weten.

De rest van het geld gaat de gemeente ook uitgeven; om de slechte punten aan te pakken, waardoor Nieuwkoop niet eens de eerste plaats heeft behaald. Zo moet de gemeente meer aandacht geven aan de cultuurhistorie en zijn de Nieuwkoopse plassen 'vanaf de openbare weg slechts op enkele plaatsen zichtbaar en toegankelijk.' Het Landschapspark Buijtewech heeft 'veel door elkaar heen geplante inheemse- en culturbomen' en dat is volgens de jury verwarrend. In Nieuwkoop worden heestervakken niet op tijd gesnoeid. Ook mogen er meer beweegtuinen voor ouderen komen.


Joep Derksen