Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2016

Eigenlijk subsidiëren wij de gemeente

WOUBRUGGE > Het bestuur van Voetbalvereniging Woubrugge is laaiend. De gemeente trekt eenzijdig een vergoedingsovereenkomst in, voor de zendmast die op hun terrein staat.

Twaalf jaar lang gingen vrijwilligers in weer en wind naar de vereniging om er voor te zorgen dat het terrein toegankelijk was voor medewerkers van het ene of het andere communicatiebedrijf. Als tegenprestatie was contractueel vastgelegd, dat de voetbalvereniging 50% van de inkomsten voor de verhuur van die mast zou krijgen.

Aad van der Linde, algemeen bestuurslid van de voetbalvereniging, tipte de gemeente ruim anderhalf jaar geleden, dat er meerdere bedrijven gebruik maken van de mast. Volgens het contract mag de gemeente voor dit 'site sharing' dan meer geld vragen. Het zou dus ook leiden tot meer inkomsten voor de vereniging. Maar het college van gemeente en wethouders besloot anders. Ze dankte Van der Linde voor de tip en besloten om het contract met de voetbalvereniging per diirect af te kopen. De vereniging krijgt naast de jaarlijkse vergoeding nog een slordige 5.000 euro mee als afkoopsom. Maar de totale inkomsten voor de mast – inmiddels opgelopen tot 13.000 euro per jaar – steekt de gemeente in eigen zak.

Laaiend is Van der Linde over deze spreekwoordelijke middelvinger die de gemeente opsteekt als 'dank' voor de gouden tip. De voetbalvereniging zorgt er steeds voor, dat het terrein toegankelijk is op het moment dat er bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan de mast moeten gebeuren. En dat komt nogal eens voor, met vier gebruikers van die mast. Gemiddeld is een vrijwilliger er één uur per week mee bezig; dat is dus 52 uur per jaar en bijna anderhalve werkweek. Het is geld aan ambtelijke uren, dat de gemeente zich bespaart.

Het zet kwaad bloed, dat de gemeente eenzijdig het contract opzegt, dat in 2004 tussen de toenmalige gemeente Jacobswoude, het voetbalbestuur en Orange (de voorloper van T-Mobile) werd afgesloten. Van der Linde: ,,De afspraak was dat 50% van de opbrengsten gedeeld zouden worden. En ook dat de vergoeding omhoog zou gaan, als er sprake zou zijn van site sharing.''

Hij vervolgt: ,,Door de jaren heen hebben we alles geregeld en georganiseerd. Mensen kwamen vanuit de hele wereld naar ons toe: Bulgaarse, Poolse en Roemeense onderaannemers, waar we afspraken voor moesten inplannen. We zorgden er voor dat het terrein open was, maar hielden ook in de gaten dat het terrein niet gesloopt zou worden.''

Wethouder Henk Hoek heeft aan het bestuur aangegeven, dat de gemeente af wil van de overeenkomst, omdat dit subsidie zou zijn. Van der Linde: ,,Wij doen inspanningen en vervolgens krijgen wij geen geld meer. Eigenlijk subsidiëren wij de gemeente.'' De ledenvergadering moet op 21 november besluiten, of de vereniging nog vrijwilligers gaat inzetten voor het openhouden van het terrein voor de zendmast. Het bestuurslid vermoedt, dat het antwoord dan 'nee' zal zijn.

De gemeente houdt hier al rekening mee en denkt na over het aanleggen van een houten brug. ,,Maar dan moet die brug wel direct uitkomen op de zendmast, zodat mensen niet zomaar op het voetbalterrein kunnen komen,” aldus Van der Linde.


Joep Derksen