Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

Huifbedrijden in de Bollenstreek

LISSE > Agrariër Nico Assendelft wil 'huifbedrijden' introduceren in de Bollenstreek. Bovendien heeft hij plannen om op de Middenweg 15A een gebouw te plaatsen, waar maximaal zes kinderen met een beperking kunnen wonen. Zaterdag 22 oktober vertelde hij zijn buren over de plannen.

Deze ideeën ontstonden dankzij Assendelfts pleegdochter Elisa (17). ,,Zij en de zoon van vrienden van ons, Sarbarz (16) zijn de inspiratie. Ze zijn meervoudig gehandicapt en als ze achttien zijn, kunnen ze niet meer naar school en moeten we als ouders zelf de dagbesteding organiseren. We zijn niet meer de jongste en kunnen niet eeuwig zorg blijven geven. We willen de kinderen hetzelfde geven, als ze thuis krijgen; daarvoor zijn deze zorgwoningen.'' Zo blijven Elisa, Sarbarz en andere kinderen ook de komende tientallen jaren goede verzorging krijgen.

Het huifbedrijden is een nieuw initiatief voor de Bollenstreek. Elisa is namelijk gek op paardrijden en tot een aantal jaar geleden kon ze dat ook. Maar nadat ze een medisch noodzakelijke operatie had, bleek het paardrijden niet meer mogelijk. Assendelft kwam hierop in aanraking met het huifbedrijden in Bennekom, waarbij kinderen door twee getrainde paarden in een huifkar worden rondgereden. Door de cadans, de warmte van de paarden en de sfeer, werkt dit ontspannend en masserend voor de deelnemer. Elisa genoot er intens van en Assendelft vroeg zich af, waarom zoiets nog niet in de Bollenstreek was. Hij besloot zelf dan maar het initiatief te nemen.

Maar boze buren wil hij ook niet hebben en daarom nodigde hij hen uit om te vertellen over zijn plannen. Voor het huifbedrijden is ,,enorm veel ruimte'' nodig, maar ook een gebouw om de paarden en huifkarren in onder te brengen. Architect Johan Veldhoven heeft al tekeningen gemaakt. Om de kosten voor het huifbedrijden te betalen, wil hij ook ,,rond de'' dertig paardenboxen plaatsen, die door paardeneigenaren gehuurd kunnen worden.

Assendelft liet de buren weten, dat het ,,niet de bedoeling is dat de paardeneigenaren ook met hun paarden de weg op gaan''. Het huifbedrijden gebeurt al helemaal alleen op de Middenweg 15A. Mary Rozen was daar blij mee: ,,Anders zou het wel heel druk worden op de weg. Die andere manege geeft dikwijls toch vervelende situaties met de jonge kinderen die op paarden zitten en minder in de gaten hebben, dat ze aan de kant moeten.'' Ze vervolgt: ,,Ik vind het een mooi initiatief, maar zou het wel prettig vinden als er in de voorwaarden komt, dat dit terrein niet voor grote evenementen gebruikt wordt.''

Margret Wessels & Herman Duineveld lieten ook weten het een ,,super initiatief'' te vinden, maar ook zij maken zich zorgen. Met name waar het gaat om de vraag of gemaakte afspraken na enkele jaren nog steeds stand blijven houden. ,,Één keer per jaar een open dag houden is prima, maar doe dat niet wekelijks of maandelijks'', aldus Wessels. ,,Als er meer evenementen komen, moet hier wel een maximum aan gesteld worden. We gaan zeker nog in overleg met Assendelft om deze dingen te bespreken.'' Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover de plannen, zo werd dinsdag 18 oktober duidelijk.


Joep Derksen