Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2016

,,Rechtbreien wat krom is''

HILLEGOM > De gemeenteraad stemde donderdag 13 oktober in met het reserveren van extra geld voor de jeugdzorg. Een gerechtelijke uitspraak heeft hier zeker aan meegeholpen. Vorige week oordeelde de rechter namelijk, dat de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem niet alle financiële risico's van de jeugdzorg mag afwentelen op zorginstellingen.

De raad steunde unaniem het voorstel om 111.430 euro extra ter beschikking te stellen voor de inkoop van extra regionale jeugdhulp 'in natura'. Maar ook komt er een 'Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland', waar alle veertien deelnemende gemeenten aan gaan bijdragen. Voor Hillegom komt dit neer op 359.806 euro. Al het geld wordt de komende drie jaren gebruikt om de ,,transformatie (verandering, JD) in de jeugdhulp te stimuleren''.

Fractievoorzitter Van Dijk (PvdA) vatte de mening van de raadsleden samen: ,,We zijn blij dat het spaarpotje er is en dat we het kunnen gebruiken. We willen zorgaanbieders efficiënter kunnen laten werken. Daar is het innovatiefonds ook voor.'' Hierna voegde ze er nog aan toe: ,,Ik weet dat mijn partij (PvdA, JD) landelijk de bezuiniging (op de jeugdzorg, JD) heeft doorgevoerd. Wij kijken daar anders tegenaan en zijn blij dat we het lokaal anders kunnen regelen. Soms kunnen we iets rechtbreien dat krom is.'' Wethouder Van Trigt (CDA) was blij, dat de raad financieel wilde bijdragen aan een betere jeugdzorg en het tegengaan van een deel van de wachtlijsten. ,,We redden het niet met het geld dat we van de Rijksoverheid krijgen. We moeten handelen om geen kinderen in de knel te laten komen.''


Joep Derksen