Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2016

Drempels zorgen voor levensgevaar

NIEUWKOOP – Iedere drempel op de 60-kilometerwegen zorgt voor een tijdsverlies van tien seconden voor de ambulances. Bij negen drempels duurt het dan anderhalve minuut langer, voordat de ambulance op de plaats van bestemming komt. En dat is behoorlijk vervelend, wanneer je een hartaanval krijgt en je hart binnen zes minuten weer op gang gebracht moet worden. Daarom wil de Regionale Ambulancevoorziening vaker inwoners inzetten, die kunnen reanimeren.


Het blijkt al jaren lastig te zijn voor de hulpdiensten om de huizen in het buitengebied op tijd te bereiken. Regelmatig duurt het langer dan een kwartier voordat een ambulance ter plaatse is. Pieter Haasbeek, algemeen manager van de Regionale Ambulancevoorziening, roept daarom de inwoners op om zich aan te melden als 'Burger AED-alert'. Iedereen die kan reanimeren, kan zich aanmelden met een mobiel telefoonnummer. Als iemand een hartaanval krijgt, worden alle 'Burger AED-ers' opgeroepen, die op dat moment in de buurt zijn. Hierdoor kan er al binnen één of twee minuten begonnen worden met reanimatie en stijgen de overlevingskansen van het slachtoffer. Op dit moment hebben 140 inwoners van de gemeente Nieuwkoop zich aangemeld voor dit systeem. In totaal zijn 300 mensen nodig, zodat de kans groot is, dat bij iedere noodsituatie 'Burger AED-ers' in de buurt zijn. Op donderdag 26 januari kunnen alle raadsleden en fractieassistenten een reanimatiecursus volgen, zo nodigde Haasbeek de politici uit.