Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 november 2016

Onderhandelingen sociale woningbouw in teken van duurzaamheidsmaatregelen

KAAG EN BRAASSEM > Het gemeentebestuur gaat er bij de woningbouwcorporaties op aandringen, dat ze zich extra moeten inzetten voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) brengt deze boodschap op donderdag 3 november over, tijdens een vergadersessie met die corporaties. Later dit jaar wil de gemeente nieuwe afspraken maken over de woningbouwontwikkelingen. Onder meer wil hij bereiken, dat minimaal 75% van de nieuwe sociale woningen ook huurwoningen zijn en geen sociale koopwoningen. Verder behoudt de wethouder zich het recht voor om dit contract open te breken vanwege toekomstige wetgeving.

Landelijk wordt namelijk gesproken over het verhogen van de maximumprijs voor sociale woningen van 199.000 euro naar 250.000 euro. Het risico bestaat dan, dat alle nieuwe 'sociale' woningen op de markt worden gebracht voor een prijs net onder die kwart miljoen euro. Schoonderwoerd laat hierover weten: ,,Als de verkoopprijs inderdaad maximaal 250.000 euro wordt, dan gaan we wel een differentiatie aanbrengen in de prijzen van de nieuwbouwwoningen.'' De gemeente wil namelijk ook goedkopere sociale woningen verwelkomen.

Bovendien wil de gemeente bij de woningbouwcorporaties afdwingen, dat er voor de toekomstige 'sociale' woningen, die 250.000 euro moeten opleveren, ook extra duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen. Deze huizen zullen bijvoorbeeld standaard worden opgeleverd met zonnepanelen of zonneboilers.

Een andere wetswijziging die er aan zit te komen, is dat woningbouwcorporaties een deel van de bespaarde energiekosten mag verrekenen met de huren. Dus als de corporatie zonnepanelen aanlegt, waardoor de huurders 80 euro per maand besparen aan energiekosten, dan kan in de toekomst ook de huur met een deel van die 80 euro omhoog. Op die manier wordt het investeren in zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen ook lonend voor de woningbouwcorporaties. Zodra deze wet van kracht is, behoudt Schoonderwoerd zich het recht voor om hierover in gesprek te gaan met de woningbouwcorporaties.


Joep Derksen