Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2016

Teleurstellende presentatie De Oude School

LISSE > De informatiebijeenkomst van de Stichting in oprichting 'Uitspanning De Oude School' op maandag 21 november verliep teleurstellend. Wie had gehoopt, dat de initiatiefnemers voor het behoud van De Oude School concrete plannen zouden presenteren, kwam bedrogen uit.

Namens de initiatiefnemers nam Ted Wiegman een half uur de tijd om te praten over de noodzaak van het behoud van De Oude School, die is gebouwd in 1885. Tegen de vijftig aanwezigen stelde Wiegman, dat de stichting vol plannen zit. Zo moet er 'draagvlak' komen bij de inwoners en wil de stichting 'een nieuwe visie opzetten'. In De Oude School moet 'ruimte komen voor creatie en innovatieve initiatieven'. Van rand van de oude zandbak kan een mooie 'social sofa' met mozaïeksteentjes gemaakt worden. De Oude School moet een 'pleisterplaats' worden voor 'samenkomst, ontdekkingen en ontmoetingen', zo droomde Wiegman verder.

De eik en linde moeten behouden blijven, als symbool van 'het groene hart van Lisse, met slenterpaden en zithoekjes'. Verder heeft de stichting nog enkele plannetjes over wat er in het schoolgebouw gedaan kan worden. In de grote centrale hal is 'ruimte voor zorg, creativiteit en exposities'. Ook moet er een schenkerij komen, die aansluit op de tuin, waar mensen zich kunnen ontspannen. De heg langs de parkeerplaatsen moet weg. In de gymzaal zou plaats zijn voor 'kunst in uitvoering, recycling van grondstoffen of een sociale invulling'. In de lokalen kunnen onder meer een Bed & Breakfast, barista of politiek café komen. Maar ook andere initiatieven zijn welkom, zoals een 'Stuif eens in voor muziek', een 'bruisende en sprankelende ontmoetingsplaats voor minder validen' en 'ervaar de stoel om even heerlijk te zitten'.

Wiegman weigerde echter te praten over de financiën. Terwijl de opdracht van het gemeentebestuur was, dat er een goede financiële basis moet zijn voor de plannen om de Oude School te behouden. De voormalige actievoerders die altijd veel kritiek hebben over plannen die geheim worden gehouden, willen hun ideeën 'met een beknopte financiële paragraaf' alleen aan de raadsleden en collegeleden overhandigen.

VVD-gemeenteraadslid Martijn Tibboel vroeg of de initiatiefnemers ook concrete plannen hebben. Hierbij verwees Wiegman naar de '38 pagina's', die de raadsleden binnenkort mogen ontvangen. ,,We staan niet open om alle informatie door te geven, totdat we een definitieve go krijgen van de gemeente. Als gemeente nee zegt, gaan we meer dwarsliggen. Andere projectontwikkelaars laten hun plannen ook niet zien. We zijn geen projectontwikkelaar. Laten we ophouden om over geld te praten, maar laten we praten over waarden.''

Na afloop laat toehoorder Wim Bosch weten, sympathiek te staan tegenover het initiatief. 'De Oude School is opgericht in 1885 en is daarmee ouder dan de Agathakerk. Deze presentatie is een goede basis, maar de details moeten nog uitgewerkt worden. De initiatiefnemers kunnen pas met bedrijven praten over de financiering, nadat de raad instemt met hun plannen.'' CDA-fractievoorzitter Kees van der Zwet was een stuk kritischer: ''Ik zit niet op luchtfietserij of een tweede Floralis te wachten. De plannen zijn nog weinig concreet. Het moet niet zo zijn, dat het een schip van bijleggen wordt. De financiële onderbouwing moet echt goed zijn.''

Ook wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) luisterde met belangstelling, maar kan niet bevestigen, dat hij razend enthousiast is geworden. ,,Het is heel breed ingezet, er is van alles mogelijk maar wat is de onderbouwing? Het is heel moeilijk om er nu iets van te vinden. Ze streven naar een maatschappelijk rendement. Maar als je de inwoners er bij wilt betrekken, moet je wel openheid van zaken geven.''


Joep Derksen