Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2017

Donkere wolken boven Dorpshart

LEIMUIDEN – Er is een kans, dat de aanpak van het noordelijk deel van Dorpshart Leimuiden nog jaren wordt uitgesteld. Tenminste, als een bezwaarmaker door de Raad van State in het gelijk wordt gesteld.

Begin dit jaar gaf de gemeenteraad van Kaag en Braassem groen licht voor het bestemmingsplan van het noordelijk deel van het Dorpshart Leimuiden. Maar een omwonende diende bij de Raad van State beroep in tegen dit bestemmingsplan. De zitting voor dat beroep vindt midden volgende maand plaats. Nu al is duidelijk, dat de realisatie van het noordelijk deel van het Dorpshart vertraging op zal lopen.

Eerder was gedacht, dat de verkoop van de woningen al na de zomer kon beginnen. Maar dat wordt op z'n vroegst pas eind dit jaar. Tenminste, als de Raad van State de bezwaarmaker in het ongelijk stelt. In dat geval zou in het voorjaar van 2018 begonnen kunnen worden met het slopen van de opstallen, het saneren van de grond, de aanleg van de haven en de bouw van de negentien gezinswoningen en acht sociale appartementen en de plint.

Gerrit Breimer, projectleider van Smit's Bouwbedrijf BV, reageert op de recente ontwikkelingen met betrekking tot de Raad van State. Volgens hem kwam het nieuws, dat de omwonende beroep had ingesteld ,,niet heel onverwacht. We zijn al een tijd lang in gesprek geweest en we wisten dat er verschil van mening was. We hadden het idee dat we er uit waren met elkaar, maar dat bleek toch weer niet zo te zijn.'' Volgens Breimer heeft de omwonende beroep aangetekend ,,waarin weer andere punten naar voren zijn gebracht.'' Welke punten dat zijn, wil hij niet vertellen: ,,Dat ligt tussen ons en de rechter.''


Kan een uitspraak van de Raad van State in het voordeel van de bezwaarmaker tot gevolg hebben, dat het hele bouwplan met jaren wordt uitgesteld? Breimer beaamt dit: ,,Als de rechter in ons nadeel beslist, kan dat jaren uitstel betekenen. We verwachten niet dat dit gebeurt, maar het is wel spannend.'' De uitspraak van de Raad van State wordt vóór eind november verwacht. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: ,,De wethouder (Yvonne Peters, JD) kan in deze niet anders dan afwachten, wat de uitspraak van de rechter is op het bezwaar dat is gemaakt. De zitting is 12 oktober en dan duurt het nog even voordat er een uitspraak is. Dus hoe graag de wethouder (en de ontwikkelaar) ook zouden willen dat plannen een vervolg krijgen, het juridisch verloop is leidend op dit moment.''