Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2017

SWA krijgt voorkeur boven commerciële bedrijven

KAAG EN BRAASSEM – Commerciële schoonmaakbedrijven vissen achter het net, waar het gaat om opdrachten van het gemeentebestuur. Zij krijgen niet eens de mogelijkheid om een offerte uit te brengen; het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week besloten om alle schoonmaakwerkzaamheden in het gemeentehuis en op de gemeentelijke werkplaats door de Sociale Werkplaats Alphen (SWA) te laten doen. De SWA krijgt hier tot 1 oktober 2010 het bedrag van 208.200 euro voor.

Door Joep Derksen

Volgens de regels moet zo'n opdracht nationaal aanbesteed worden, maar het college heeft volgens een ambtelijk rapport ,,de bevoegdheid om hier met een gemotiveerd besluit van af te wijken.'' Is het wel eerlijk, dat de SWA, waar de gemeente zelf belangen bij heeft, zo'n opdracht zo maar kan krijgen? Waarom worden lokale commerciële bedrijven niet gevraagd om een offerte uit te brengen? Hierbij kan ook de eis worden gesteld, dat gebruik moet worden gemaakt van de inzet van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Maar wethouder Henk Hoek (CDA) vindt, dat het college een juist besluit heeft genomen.

,,De SWA is een instelling, die we als gemeenten gezamenlijk in het leven hebben geroepen, omdat we als overheid het stimuleren van de arbeidsparticipatie als taak hebben. Bij de SWA hebben we het schoonmaakonderhoud ondergebracht. We zijn buitengewoon tevreden met de manier waarop dit plaatsvindt. Het gunstige tarief helpt ons ook om het naar werk toe helpen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mogelijk te maken. Ik denk dat we er goed aan doen om deze aanbesteding te honoreren.''