Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2017

Veel weerstand tegen komst bedrijventerrein Veenderveld II

KAAG EN BRAASSEM – De boeren en natuurliefhebbers hebben elkaar gevonden in hun pleidooi om de Veenderpolder te behouden. Ze willen daar geen bedrijventerrein hebben, maar een meerderheid van de politiek wil toch de mogelijkheid open houden om in die polder betonnen gebouwen neer te zetten.

Door Joep Derksen

Agrariër Thijs Mooren informeerde de gemeenteraadsleden mede namens zijn collega's, dat ,,we geen meter land van de Veenderpolder kunnen missen. Als veehouderij moeten we door overheidsregels minder intensief worden, dus hebben we juist meer grond nodig. Wij, de agrarische ondernemers van de Veenderpolder willen geen intensieve recreatie of een bedrijventerrein, waardoor wij agrarische gronden moeten inleveren.'' Ook Marian van der Meer en Rishi Garrod lieten de raadsleden vorige week namens de Vereniging Veenderpolder en Wijde Aa weten, dat zij de komst van een bedrijventerrein 'Veenderveld II' niet zien zitten. Volgens hen moeten de hele Veenderpolder en de oever van de Wijde Aa groen blijven. Een eventueel bedrijventerrein moet maar op een andere plek komen, ,,waarbij de aantasting van het landschap zoveel mogelijk beperkt kan worden.''

Inwonerraadslid Jan van der Geest (VVD) vindt het echter ,,een goede zaak om een claim te leggen op Veenderveld II''. Wat zijn partij betreft, moet de gemeente de ondernemers niet lastig vallen met eisen over duurzaamheid. Dat kan volgens de VVD beter aan de ondernemers zelf worden overgelaten. Het CDA vindt het collegevoorstel positief, dat op Veenderveld II de mogelijkheid komt om zowel een bedrijventerrein te realiseren, maar dat er ook ruimte kan zijn voor bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelenvelden. LKB was het hier mee eens en ook PRO vindt het beter, om nu alvast ,,een claim te leggen op Veenderveld II, met een stip op de horizon'' om daar de mogelijkheid te hebben voor de realisatie van een bedrijventerrein. Op dat terrein mogen dan bedrijven komen, zoals betonfabrieken, gipsfabrieken, pulpvervaardigers of smeeroliënfabrieken.


Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) was het hier pertinent mee oneens. ,,Je moet bedrijventerreinen clusteren in de regio en niet elk dorp zijn eigen bedrijventerrein. Behoud Veenderveld zoals het is, dus. Ook Gino Wesselman (D66) ziet liever geen industrieterrein verschijn in de Veenderpolder, al mogen er wat hem betreft daar wel windmolens of zonnepanelenvelden komen. Deze partijen lijken echter een roepende te worden in de industriële woestijn.