Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2017

,,We hebben zonnepanelen en windmolens nodig''

KAAG EN BRAASSEM – Het beoogde bedrijventerrein Veenderveld II komt steeds nadrukkelijker in beeld als plek om daar zonnepanelenvelden of zelfs windmolens te plaatsen. Dat bleek maandag 4 september tijdens de fractievergaderingen van de verschillende politieke partijen.

Door Joep Derksen

Zo wist D66-gemeenteraadslid Gino Wesselman te melden, dat de ondernemersvereniging OVA helemaal niet op een nieuw bedrijventerrein op Veenderveld II zit te wachten. De ondernemers zouden veel meer interesse hebben in het gebied rond NAK Tuinbouw en aan de andere kant van de Ringvaart in de gemeente Haarlemmermeer. Wethouder Herman Haarman liet weten, dat het college van de gemeenteraad duidelijkheid wil over de manier waarop Veenderveld II gebruikt kan worden in de toekomst. ,,We zijn aangelopen tegen vraagstukken als het behoud van het open landschap, de ambities over recreatie en de duurzaamheid.'' Het college wil, dat de gemeenteraadsleden duidelijk maken, waar de prioriteit aan gegeven moet worden.

Fractievoorzitter Esther Loos liet haar voorkeur blijken: ,,Als de OVA zegt, dat ze geen gebruik willen maken van Veenderveld II, dan ben ik daar voorstander van. We moeten die polder alleen aantasten voor energietransitie; zo krijg je windmolens en zonnevelden in een parkachtige omgeving.'' Ze grapte: ,,Je moet er alleen geen zonnepanelen neerleggen en er dan bomen omheen zetten.'' De aankomende D66-lijsttrekker Nick van Egmond had zijn twijfels, of dit onderwerp überhaupt besproken moet worden: ,,De gemeenteraad gaat dit er in haar nadagen nog doorheen jassen. Ik vraag me af of dit wel verstandig is.''


Ook LKB staat 'niet onwelwillend tegenover het gebruiken van Veenderveld II voor de energietransitie'', zo laat inwonerraadslid Jan Zandvliet weten. Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) was duidelijk over Veenderveld II: ,,Dit mag geen bedrijventerrein worden.'' Wel staat ze open om te kijken naar mogelijkheden om de huidige weilanden te gebruiken als plek voor zonnepanelen. Deze mening werd gedeeld door haar partijgenoot Kelly Straver: ,,Zonneweiden hebben minder impact dan een bedrijventerrein. Met onze eis om Kaag en Braassem energieneutraal te krijgen in 2040, hebben we zonnepanelen en windmolens nodig.'' Het liefst ziet de partij, dat alle bedrijven zonnepanelen op hun daken nemen, maar de politici beseffen, dat zij deze wens niet kunnen afdwingen.