Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 oktober 2017

Inwoners moeten meer gemeentelijke belastingen betalen

KAAG EN BRAASSEM – Volgend jaar gaat de Onroerende Zaakbelasting (OZB) met 1,3% omhoog. Dat is gelijk aan de verwachte inflatie. Het gemiddelde OZB-tarief (voor een huis met een waarde van 253.000 euro) stijgt hierdoor van 302 euro naar 306 euro.

Joep Derksen

De rioolheffing gaat in 2018 ook omhoog: met 1%. Hier bovenop komt ook nog eens het inflatiepercentage, zodat de rioolheffing in totaal met 2,3% stijgt. De kosten voor meerpersoonshuishoudens stijgen hierdoor van 262 euro naar 268 euro. De tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn voor volgend jaar nog niet bekend. De gemeente wil 'Diftar' invoeren: een systeem, waarbij inwoners gaan betalen voor iedere keer dat ze hun restafval langs de kant van de weg zetten. Om dat systeem in te voeren, moet de gemeente 'implementatiekosten' betalen; die kosten worden doorberekend naar de inwoners. Wel is duidelijk, dat er bovenop het huidige tarief van afvalstoffenheffing nog eens 1,3% aan extra inflatie komt.

Door al deze veranderingen stijgen de totale woonlasten van 849 euro naar 862 euro. In buurgemeente Teylingen dalen volgend jaar de tarieven voor de inwoners met 20 euro naar 761 euro. Waarom moeten in Kaag en Braassem de inwoners in 2018 dan meer betalen dan dit jaar? Zeker nu blijkt, dat de gemeente zo'n 1,9 miljoen euro overhoudt?

Wethouder Henk Hoek (CDA) reageert hierop: ,,We streven naar een welzijnsrijke, gezonde en veilige gemeente. We hebben fikse investeringen gedaan in het sociale domein en fysieke domein. De stijging van bepaalde tarieven heeft te maken met de inflatiecorrectie, die van toepassing is. Alles wordt duurder, ook de heffingen die we met elkaar bepalen. Het zijn geen stijgingen omdat we het slecht doen, maar natuurlijke stijgingen omdat we het met elkaar goed doen. Ik ben heel trots.''


Hoek vervolgt: ,,Je kunt kijken naar de buurman, maar het lukt niet om te kijken welke verplichtingen en uitgaven hij heeft. Als we kijken naar het verder weg liggende verleden, hebben we de kosten weten te beteugelen. Ik weet dat we niet de goedkoopste gemeente zijn van Nederland. Maar we weten wel de positie te verbeteren.'' In Kaag en Braassem ligt de gemiddelde belastingdruk gemiddeld 20% boven het landelijke tarief.