Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2017

Nieuwkoop serveert boter bij de vis voor de energietransitie

Nieuwkoop – Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet Nederland in 2020 maar liefst 20% minder CO2-uitstoot hebben, dan in 1990 het geval was. In 2050 mag er in Nederland zelfs bijna geen CO2 meer geproduceerd worden. Met een paar zonnepanelen hier en daar op een dak red je het dus niet om de doelstellingen te halen.

De gemeenten in Holland Rijnland hebben eind september samen met de provincie en het hoogheemraadschap recent een regionaal energieakkoord ondertekend. De regio heeft uitgesproken dat zij in 2050 energieneutraal wil zijn en heeft afspraken gemaakt over de eerste stappen richting 2025. Daarbij gaat het enerzijds om energiebesparing, met name in woningen en anderzijds om de opwekking van duurzame energie uit wind, zon en biomassa. Elke gemeente moeten plannen maken voor de overgang van gas naar andere energiebronnen voor de warmtevoorziening.

Wethouder Annette Pietersen (D66): ,,Aan de concrete uitwerking van het akkoord moet gewerkt worden door alle gemeenten samen en door elke gemeente voor zich. Dan gaat het over welke combinatievan wind, zon, biomassa in de gemeente een passende bijdrage levert aan de realisatie van duurzame energieopwekking. En waar de warmte voor woningen in de toekomst gehaald wordt: uit de bodem, uit de lucht, uit het water?''


Ze loopt alvast vooruit op de discussie: ,,Het is heel waarschijnlijk, dat er overheidsinvesteringen nodig zullen zijn om innovaties van de grond te krijgen of om garant te staan voor projectrisico’s. We zien dat op dit moment al in het klein; bij het project om de restwarmte van de waterzuivering in Nieuwveen te gebruiken voor de verwarming van zwembad Aarweide.'' Het college van burgemeester en wethouders wil extra geld reserveren om ,,de nog veel grotere uitdagingen'' aan te kunnen. Daarom wordt aan de gemeenteraad gevraagd, om de twee miljoen euro aan toekomstige inkomsten van de precariobelasting te gebruiken voor investeringen in de energietransitie.