KAAG EN BRAASSEM – Een kookboek,
wat veel meer is dan dat. ,,De smaak van Kaag en Braassem'' is een
verzameling aan verhalen van mensen en organisaties, die deze
gemeente zo uniek maken. Aangevuld met heerlijke recepten, die uniek
zijn voor iedere dorpskern. Dinsdag 31 oktober werd het boek
gepresenteerd in restaurant Wagenaar (Zuideinde 3b in
Roelofarendsveen). En kreeg het de goedkeuring van alle aanwezigen,
waaronder burgemeester Marina van der Velde.
Door Joep Derksen
Geestelijk vader achter dit boek is
Joris Koek, eigenaar van boekhandel Veenerick. Inwoners uit alle
dorpskernen hebben voor de inhoud een bijdrage geleverd en Koek heeft
het geheel samen met de uitgever samengesteld. ,,Deze uitgeverij is
gespecialiseerd in lokale kookboeken. Ons doel was om een zo goed
mogelijke afweging te maken van de gemeente en de verschillende
kernen. Maar ook komen horeca, verenigingen, sporters, brandweer en
politie aan bod. Uit alle lagen van de bevolking wordt de lezer
geïnformeerd door mensen, die een link met eten hebben.''
Fish & chips, patatje stoofvlees
met bier, of een broccolitaart met kaas en cashewnoten. Het is
smullen geblazen voor de lezers van dit boek. Restaurants in deze
gemeente hebben een speciale plek in het boek gekregen. Koek: ,,Zij
hadden de mogelijkheid om eigen gerecht in te dienen. Dat gerecht is
hun eigen culinaire handtekening; hun eigen streekgerecht.'' In het
boek staan talloze foto's van die gerechten; variërend van een
aardbeienontbijt tot een snoekbaarsdiner. Wie iedere dag één van
deze gerechten wil uitproberen, is daar zo'n twee maanden zoet mee.
Maar ook andere bijdragers aan het boek tonen hun favoriete gerecht,
zoals politieman Thomas Wijsman, die helemaal dol is op
rucolastamppot met koolvisfilet.
Op een aparte pagina hebben enkele
nieuwe Nederlanders ook de mogelijkheid gekregen om hun traditionele
gerechten te presenteren. ,,De smaak van Kaag en Braassem'' heeft ook
een verbindend element; zo staan een brandweerman uit
Roelofarendsveen en een brandweervrouw uit Woubrugge samen op de
foto. Net als doelmannen van DOSR en ROAC; om zo de derby tussen die
twee verenigingen te accentueren.
Het was een enorm karwei, zo geeft Koek
toe, maar hij vond het ,,een mooie uitdaging. Het resultaat mag er
zijn en ik ben er trots op. Het is goed vormgegeven en we hebben
gebruik gemaakt van fotografen uit de regio. De Stichting Oud
Alkemade heeft goed historisch beeld uitgewerkt voor de pagina's. Dit
is niet alleen een goed kookboek, maar ook een kijk- en leesboek. Het
is een lifestyleboek, dat je in bed, bad of in de tuin kunt lezen.''
Hij tipt: ,,Zo'n kookboek is ook leuk om te geven aan iemand, die de
gemeente niet kent. Zo krijg je een goed beeld van de diversiteit in
deze gemeente. Het is hier lekker eten, hard werken en puur
genieten.'' In het boek komen alle kernen aan bod. ,,De smaak van
Kaag en Braassem'' is te koop voor slechts 17,50 euro. Niet alleen
bij Veenerick of via hun webshop, maar ook bij Wijn & Thijs in
Leimuiden en in de SPAR supermarkt in Woubrugge.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home