Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Column

Uitstel

Het was deze week de politiek van net niet, waarde columnlezer. De gemeente maakte niet bekend, wie de winnaar is van de 'Vrijwilliger van het Jaar', omdat zij niet in het middelpunt van de belangstelling wil staan. De jury had natuurlijk ook kunnen besluiten om iemand te eren, die dat wel fijn vindt. Maar bescheidenheid siert de beste vrijwilligers. Daarom, mevrouw Anoniem: van harte proficiat met uw eretitel!

De gemeenteraad nam geen besluit over de vraag of er wel of niet gebouwd mag worden in de 20 KE-Zone; een gebied dat onder de rook van (ultra)fijnstof en lawaaigordel van Schiphol ligt. Nieuwe inwoners, die in de toekomst een huis kopen in die regio, hebben geen rechten meer om schadevergoeding te eisen richting Schiphol. Ook al wordt het aantal vluchten vertienvoudigd en vergiftigen de ultrafijnstoffen de kinderen, die daar komen te wonen. Enkele dagen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van maandag 18 december kregen de raadsleden 'nieuwe informatie' van het college. Hierin werd de politici de worst van 'extra woningbouw' (dus extra inkomsten voor de gemeente) nogmaals voorgehouden. Je kunt tien boekenkasten vol met rapporten schrijven, maar uiteindelijk komt het voor de lokale politici op één vraag neer: ,,Kiezen we voor het geld van extra huizen onder de rook van Schiphol, of bewaken we de veiligheid van onze (toekomstige) inwoners?''

Diezelfde raadsleden zouden vorige week eveneens een besluit nemen over het bouwplan De Woelige Baren in Oude Wetering. Maar SVKB en CDA waren niet blij met de hoogte van het geplande gebouw: maar liefst zes verdiepingen. En PRO wilde weer veel liever, dat er voor het sociale bouwdeel niet alleen maar sociale koopwoningen, maar ook sociale huurwoningen komen. Het einde van het verhaal was, dat er geen besluit werd genomen. Wethouder Herman Haarman moet weer terug naar de teken- en onderhandeltafel.


En ook komt er in 2018 geen diftar; het systeem, waarbij alle inwoners moeten gaan betalen voor iedere keer dat ze hun afvalbak laten legen. Dat wordt uitgesteld tot (in ieder geval) 2019. Plotseling kwam de ultieme gedachte bij me op. Het is helemaal niet zo moeilijk om gemeenteraadslid of wethouder te zijn; je stelt gewoon het ene na het andere besluit uit, tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen!