Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2018

Meer woonruimte voor arbeidsmigranten


[KAAG EN BRAASSEM] Het is niet de vraag óf, maar hoe de gemeente er voor gaat zorgen, dat er voldoende goede woningen komen voor arbeidsmigranten. De gemeenteraadsleden stoeiden woensdag 17 januari met de vraag, waar dit soort huisvesting wél en niet gebouwd mag worden.

In Kaag en Braassem zijn naar schatting zo'n 600 buitenlandse medewerkers actief. Tuinders, bouwbedrijven en andere ondernemingen die veel gebruik maken van werknemers uit Oost-Europese landen, hebben deze mensen het liefst dicht bij hun bedrijf wonen. Zo zijn al plannen bekend geworden om die behuizingen op het eigen bedrijventerrein te realiseren. Maar dat leidde weer tot onrust bij de omwonenden, die vrezen voor overlast en waardevermindering van de eigen woningen.

De gemeenteraadsleden moeten de komende weken bepalen, waar huisvesting voor arbeidsmigranten wel of niet geregeld kan worden: in het buitengebied, op industrieterreinen, in de dorpskernen of in het glastuinbouwgebied. De kans, dat deze laatste optie ook werkelijkheid wordt, lijkt klein, omdat de Provincie Zuid-Holland niet wil, dat het aantal hectares glastuinbouw minder wordt vanwege de komst van woningen.

Wethouder Floris Schoonderwoerd: ,,Het is niet de vraag of we een verantwoordelijkheid hebben, maar we moeten die verantwoordelijkheid nemen. Overal in de regio is een tekort aan huisvesting van arbeidsmigranten. Overal zijn ongeregistreerde inwoners omdat er onvoldoende plaatsen zijn. We komen er niet meer weg, door te zeggen: niet hier, doe het maar ergens anders.'' Raadslid Christian Malin (SVKB) opperde: ,,Elk hotel in Oostenrijk heeft een personeelshuis. Ze zijn verplicht om hun personeel te huisvesten. Er zijn hier werkgevers, die arbeidsmigranten nodig hebben. Je moet de werkgever verplichten om te zorgen dat de arbeidsmigrant huisvesting heeft. De gemeente moet er voor zorgen, dat die huisvesting ook mogelijk gemaakt wordt voor de werkgever.'' Maar zijn fractievoorzitter Petra van der Wereld stelde: ,,We willen geen ghettovorming in onze dorpen. Daar is iedereen bang voor. Waar je meer dan 50 mensen gaat huisvesten, dan bestaat dat gevaar.''

Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) stelde: ,,Ik ben niet negatief tegen huisvesting in een tuinbouwgebied. Maar laat dat in eerste instantie op eigen terrein gebeuren.'' De raadsleden moeten ook nog overeenkomen, hoeveel buitenlandse werknemers bij elkaar mogen komen wonen. Als dat weinig mensen zijn, zal dat tot minder mogelijke overlast zorgen, Maar als juist veel arbeidsmigranten bij elkaar wonen, zou een permanente beheerder aangesteld kunnen worden, die de boel een beetje in de gaten houdt, zo vond burgemeester Marina van der Velde. Schoonderwoerd besloot: ,,Als je dit niet regelt, wonen mensen in caravans en schuren en wordt er overal geparkeerd. Het is een heel impopulair beleidsterrein, maar de oplossing zit er in om de initiatiefnemers de ruimte te geven om met woonruimte voor die mensen aan de slag te gaan.''