Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Omwonenden grijpen laatste strohalm

WOUBRUGGE – Enkele tientallen bezorgde bewoners van de Kerkstraat hadden maandag 15 januari een gesprek met wethouder Floris Schoonderwoerd en burgemeester Marina van der Velde. Al jaren maken ze bezwaar tegen de komst van extra sociale woningen op het Landje van Egmond, dat tegenover hun huizen ligt. Maar de bewoners hebben het gevoel, dat de gemeente hun argumenten niet serieus neemt.

Tijdens de gemeenteraad stelde een inspreker, dat Schoonderwoerd niet met de bewoners wilde praten. Dat zorgde voor boosheid bij de wethouder, maar uiteindelijk leidde het er wel toe, dat de bewoners hun argumenten persoonlijk aan de wethouder konden voorleggen. Carine Dam voerde voornamelijk het woord namens de aanwezigen. De grootste angst is, dat de huidige huizen zullen scheuren of zelfs instorten, als er in de buurt geheid wordt. Zelfs met een gefreesd stukje weg, waarover zwaar vrachtverkeer gaat, staan de 80 jaar oude huizen al op hun grondvesten te trillen. Miriam van Dijk: ,,Onze huizen krijgen scheuren door dat freesvak. De hele dag door krijgen we 'Toedoeng – toedoeng' te horen vanwege al die tractoren met aanhangers en vrachtauto's die er over heen rijden.''

Ook zouden de kassen aan de overkant van het Landje van Egmond elk geluid weerkaatsen. Dam: ,,Het is daar een klankkas.'' Daarnaast vrezen de bewoners voor wateroverlast, omdat in het gebied voor extra waterberging wordt gezorgd. Dam pleitte er voor, dat eerst hun bezwaren goed onderzocht worden, voordat de gemeenteraad akkoord gaat met het verder laten opzetten van de bouwplannen.


Maar dat kregen de bewoners niet voor elkaar. Wel kwam de toezegging dat de zorgen over het heien, de klankkas en de wateroverlast door een onafhankelijk bureau onderzocht zal worden. In samenspraak met zowel Woondiensten Aarwoude (die de sociale woningen gaat bouwen) én de omwonenden. Woondienst-vertegenwoordiger Ruud Vergeer: ,,Alle schade in uw huis wordt voorafgaand aan het bouwen door een onafhankelijk expertisebureau in kaart gebracht. Als er schade is, dan hebt u dat als bewijs. Stel dat er geheid wordt en er is ineens heel ernstige schade, dan moet je maatregelen nemen. Of zelfs stoppen met bouwen.''