Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Poppetjes voor de raad zijn bekend


Nieuwkoop – De namen van de nieuwe gemeenteraadsleden zijn bekend. Afgelopen woensdag kozen de inwoners hun nieuwe volksvertegenwoordigers; veel bekende gezichten blijven in de raad zitten, maar er zijn ook enkele nieuwkomers.

Kandidaat-raadsleden kunnen ook met voorkeursstemmen gekozen worden; dan hadden ze in Nieuwkoop zo'n 156 stemmen moeten halen. Enkele mensen lukte dit, maar zij stonden zo hoog op hun lijst, dat ze toch al in de gemeenteraad zouden komen. Grote winnaar van deze verkiezingen is SBN (zes zetels), gevolgd door CDA (5), VVD (4) en Natuurlijk Nieuwkoop (4). De grootste klap kreeg D66: zij krimpen van de huidige drie raadszetels naar slechts één stoeltje in de gemeenteraad. De SGP/ChristenUnie behoudt haar ene zetel.

Volgens de verkiezingsuitslag komen voor SBN de volgende kandidaten in de raad: Guus Elkhuizen, Lizet Keijzers, Remco Hendriks, Marco Slinger, Leo Visser en Ines de Ridder. De vertegenwoordigers van het CDA worden Kees Egberts, Antoinette Ingwersen, Leon Zoet, Oana Popa en Brent Wijshijer.

De jongste lijsttrekker van het land, Tom de Kleer (VVD) lukte het om drie andere kandidaten mee de raad in te nemen. Dat zijn Paul Platen, Larissa Spierenburg-Wemars en Quinten van Dobben. Voor Natuurlijk Nieuwkoop gaan Pien Schrama, Berry Dors, Kees Hagenaars en René Carlier de inwoners vertegenwoordigen.

Het échte politieke spel begint echter nu pas. De partijen gaan de komende weken met elkaar onderhandelen over wie er in het college komen te zitten. En dus een wethouder mogen leveren. Het is al bekend, dat Guus Elkhuizen en Paul Platen graag terug komen als wethouder. Maar voor Annette Pietersen is het uiterst twijfelachtig of zij mag aanblijven, gezien de desastreuze uitslag van haar partij.

De lijsttrekkers reageren op de uitslag. Guus Elkhuizen is er van overtuigd, dat de 'krantenactie' van zijn partij heeft geleid tot ,,beperking van het verlies. Anders waren we op zeven zetels uitgekomen.'' Inwoners kregen afgelopen weekend een krant in de bus, met informatie over SBN en hoe de partij staat tegenover de mogelijke komst van supermarkten achter de Intratuin. Maar Elkhuizen wil dit achter zich laten en sluit geen partijen uit bij de coalitieonderhandelingen. ,,Zo zit ik niet in elkaar. De advertentie in de Omroeper was onterecht en een mes in de rug. Maar ik wil vooruit kijken.'' Elkhuizen gaat dus met alle partijen in gesprek, maar de kans is klein dat D66 weer terug komt in het college: ,,Dat is niet realistisch. Als je tweederde van je zetels verliest, dan is het ijdele hoop te verwachten, dat je vervolgens nog een belangrijke rol kunt spelen.'' Lijsttrekker (en nu nog wethouder) Annette Pietersen (D66) wil niet inhoudelijk reageren: ,,Wij hebben vanavond intern beraad. Morgen komt er een statement.''