Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

'Landschappelijk erfgoed' gekapt


[HOOGMADE] Het is nog net geen bos, maar een unieke verzameling aan bomen in het buitengebied van Hoogmade dreigt op korte termijn te verdwijnen. Dit tot groot verdriet van omwonenden én de Dorpsraad Hoogmade. De 29 bomen zijn eigendom van het Hoogheemraadschap van Rijnland, maar deze instantie wil de bomen kappen en blijkt daar geen kapvergunning voor nodig te hebben.

Het naderende einde van de bomen wordt veroorzaakt door een verzoek van de Rijnlandse Molenstichting, om de groep bomen te fatsoeneren in verband met de molenbiotoop. Maar in plaats van het inkorten of bijknippen van deze magnifieke zuurstofscheppers, kiest het Hoogheemraadschap er voor, om ze tot de grond toe af te zagen. Dit terwijl slechts vier bomen volgens een rapport van Hoogendoorn Boomadvies 'van een sterk verminderde of slechte conditie' zijn.

De omwonenden balen er van, dat die bomen verdwijnen. Ze houden namelijk onder meer voor een groot deel de geluidsoverlast van de A4 en de spoorlijn tegen. Ook absorberen ze fijnstof; wat weer ten goede komt aan de kinderen in de buurt. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) laat echter weten, dat de gemeente de kap niet tegen kan houden. Er zijn namelijk geen gemeentelijke regels, die de kap van bomen op priveterrein tegen kunnen houden. Wordt het dan niet tijd, om die regels in te voeren, zodat er bepalingen zijn, dat bomen van een bepaalde omtrek op particulier terrein alleen nog maar met een kapvergunning mogen verdwijnen? De wethouder: ,,Het is zonde dat ze verdwijnen. Maar dit zijn particuliere bomen en we kunnen er niets aan doen. Als de raad er wat aan wil doen, moeten de raadsleden de kapverordening uitbreiden, zodat deze niet alleen meer gaat over gemeentelijke en monumentale bomen, maar ook over particuliere bomen.''

Rob Looijenstein van de Dorpsraad Hoogmade reageert op het waarschijnlijke verdwijnen van de tientallen meters hoge bomen: ,,Het is hartstikke zonde, omdat dit gebied met bomen op ruime afstand van de molen staat; maar liefst 350 meter. Al die tijd heeft die molen prima gefunctioneerd.'' De hoop van de Dorpsraad is nu gericht op de gemeente, die het eerste aankooprecht van deze afvalwaterzuiveringsinstallatie – inclusief de bomen – heeft. Looijenstein doet een oproep naar het gemeentebestuur: ,,De Vereniging tot Behoud van de Hoogmadese Polder is hier ook mee bezig en zij willen de bomen ook behouden. Laten we er toch uitkomen met ons allen. Deze bomen zijn prachtig voor het zicht en ze zijn landschappelijk erfgoed. Je kan mij niet wijsmaken, dat de wieken harder gaan draaien, als die bomen op 350 meter afstand weg zijn.''