Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Zorginstantie wil niet meer geld


[STREEK] De omzet van de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG) is in tien jaar gestegen van tien miljoen euro naar 80 miljoen euro. Dat komt deels doordat deze instantie er gedurende die tijd allerlei taken heeft bijgekregen. Inmiddels is de RDOG actief in 19 gemeenten en werken er 1.000 ambtenaren. De helft van de omzet moet betaald worden door de inwoners van die gemeenten en nog eens 23 miljoen wordt door zorgverzekeraars uitgekeerd aan de RDOG.

In februari had huidig gemeenteraadslid Peter van Dijk (VVD) al ontdekt, dat de kosten van de RDOG de afgelopen vier jaren met maar liefst 50% zijn gestegen. Vanwege onder meer aanvullingen van financiële tekorten voor 'Veilig Thuis'. Maar ook werden er extra mensen aangenomen om infectieziekten te bestrijden. En dit jaar moeten de gemeenten nog eens 800.000 euro extra ophoesten, omdat de salarissen voor de RDOG-ambtenaren harder zijn gestegen, dan verwacht. Daar houdt het niet mee op, want in 2019 komt er weer een tegenvaller; dan moeten de gemeenten rekening houden met een verdere stijging van de ambtenarensalarissen met 2,3%. Maar daarmee houdt het ook echt op, zo beloofde Sjaak de Gouw, algemeen directeur van de RDOG, op woensdag 13 juni.

De RDOG controleert onder meer tattooshops en kinderopvanglocaties. Daarnaast worden 'gevaarlijke beestjes' bestreden, infectieziekten in de kiem gesmoord en opslagplaatsen voor gevaarlijke stoffen bekeken. Ook draagt deze instantie zorg voor verwarde personen en ondersteuning van kwetsbare jeugd. De Gouw: ,,Het beeld is vaak, dat er bij ons altijd geld bij moet en er nooit geld af gaat, maar we hebben wel bezuinigd. Doordat we wat meer eigen vermogen hebben, moeten we het de komende jaren doen met het bedrag dat we hebben. We komen niet meer voor extra geld naar gemeenten, tenzij we nieuwe taken krijgen, of er nieuwe besluiten worden genomen.''